Decizia de a le oferi un prânz gratuit elevilor de la treapta gimnazială a împărțit opiniile, mai ales ale părinților. În timp ce unii se bucură că copiii beneficiază de o masă, alții critică faptul că peste 14 mii de copii primesc alimente la pachet, și nu un prânz cald. Autoritățile spun că mai multe școli din țară nu au cantine sau nu dispun de suficiente locuri pentru toți elevii. Conform datelor oficiale, la această etapă peste 121 de mii de elevi din clasele V-a – a IX-a se bucură de mic dejun cald, iar alți peste 21 de mii au un sistem mixt de alimentație. Indiferent de soluția aplicată, o porție pentru fiecare copil costă 17 lei și 20 de bani.
La Liceul Teoretic „Ștefan cel Mare” din Capitală 450 de elevi de la treapta gimnazială beneficiază de mic dejun cald, preparat și servit în cantina școlii. Elevii au chiar două variante de meniu.
”Într-adevăr avem disponibilitate la nivel de instituție. Cantina este destul de spațioasă. Avem 240 de locuri ca și capacitate, respectiv ne permite să adaptăm orarul și spațiul instituției cu dejun cald. Am stabilit două pauze mari a câte douăzeci de minute ca să reușească să treacă toți copii prin cantină”, Ana Franț, directoarea Liceului Teoretic „Ștefan cel Mare”
Elevii ne-au spus că această masă gratuită este binevenită și îi ajută să se simtă mai bine și să se concentreze la ore.
”Este o idee foarte bună ca toți copii mănâncă mâncare caldă pentru ca de exemplu mâncarea rece care o mâncăm acasă, nu are același efect ca mâncarea caldă pe care o primim aici”.
Munca bucătăreselor s-a dublat, în timp ce instituția are deficit de angajați, ne-a spus Tatiana Romaniuc, șefa cantinei liceului.
”E complicat, pentru ca mai avem nevoie de cadre, pentru ca la 871 de copii, va dați seama ca avem volum mare de lucru, dar ne străduim sa facem față”, Tatiana Romaniuc, șefa cantinei.
Am mers și la Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza” din capitală. Aici elevii de la treapta gimnazială se alimentează la pachet, iar mâncarea este adusă în sălile de clasă.
”Așa arată pachetul cu mâncare pregătit pentru o clasă de la treapta gimnaziala. Vineri elevii mănâncă mere, iaurt, sendviș cu cașcaval și ceai sau compot. Produsele sunt împachetate și conform unui orar stabilit, fiecare clasa ia pachetele la o anumită oră”, Emilia Mocanu, jurnalist NEXT TV.
Instituția a introdus reguli suplimentare odată cu distribuirea gustării la pachet.
”Am încercat să implicăm diriginții pentru a ridica mâncarea la pachet, în pauză. Două pauze avem de 15 minute ca să reușească copii să se alimenteze. Mâncarea sortată la pachet conține atât plastic, lingurițele sau cutiile de la iaurt, hârtii sunt și de aceea am simțit nevoia instituția să procure tomberoane pentru a sorta deșeurile”, Tatiana Țiganu, director-adjunct a Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza”
Părinții la rândul lor au păreri împărțite. În timp ce unii se bucură că copiii sunt hrăniți gratuit, alții spun că gustările la pachet nu sunt tocmai sănătoase.
”Nu toți copii reușesc să mănânce acasă, acea chiflă, biscuit, măr, fruct, ce le dă și e bine sa fie la școală, să fie în meniu. Cui nu-i place, să-și ia de acasă și care își permite”.
”Eu nu am pretenții ca e prea mult zahăr, prea puțin zahăr, copilul fiecare cum e educat acasă, vrea să mănânce, mănâncă, nu vrea, sa nu mănânce”.
Meniul este unul standard, iar produsele sunt autohtone, declară secretara Ministerului Educației și Cercetării, Galina Rusu.
”Printr-un ordin comun al Ministerului Educației și Cercetării și al Ministerului Sănătății au fost făcute recomandările și meniurile model. Produsele trebuie să fie locale, de la producători autohtoni, meniul trebuie să conțină fructe, iaurturi”, Galina Rusu, secretar de stat a MEC.
Pentru oferirea micului dejun gratuit elevilor de gimnaziu, în bugetul de stat pentru 2025 au fost prevăzute peste 205 milioane de lei. De alimentație gratuită beneficiază aproape 160 000 de elevi din clasele gimnaziale din peste 1 000 de instituții de învățământ din țară.