Decizia CSE: rețelele de transport a gazelor din Republica Moldova vor fi operate de către Vestmoldtransgaz

Rețelele de transport a gazelor din Republica Moldova vor fi operate de către Vestmoldtransgaz, deținută de Transgaz România și BERD. O decizie în acest sens a fost aprobată în cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale.

Potrivit ministrului Energiei, Victor Parlicov, între Moldovatransgaz – compania-fiică a Moldovagaz, și Vestmoldgaz a fost semnat un contract de locațiune a rețelei de transport a gazelor naturale. Pentru a intra în vigoare, contractul urmează a fi avizat de către Agenția Națională pentru Reglementări în Energetică, se arată într-un comunicat de presă emis de Guvern.

„Ca și în cazul sincronizării pieței energiei electrice cu cea continentală, consumatorii casnici nu vor simți în vreun fel această schimbare pe piața de gaze. Însă, această separare, pe care Republica Moldova a amânat-o din 2012, este un salt enorm în transpunerea legislației europene și liberalizarea, transparentizarea pieței de gaze. Astfel, va fi asigurat acces nediscriminatoriu la rețele pentru toate companiile și pe termen lung vom crește credibilitatea pieței pentru traderi și furnizori europeni, iar competiția, pe viitor, poate genera și prețuri mai bune”, a spus ministrul Energiei, Victor Parlicov.

Vestmoldtransgaz va prelua în locațiune și va opera rețeaua de transport a gazelor naturale pe termen de 5 ani. De asemenea, va prelua prin succesiune contractele actuale de deservire tehnică încheiate de către SRL „Moldovatransgaz”, astfel fiind asigurată continuitatea proceselor operaționale aferente infrastructurii de transport a gazelor naturale.

Autoritățile anunță că se intră pe ultima sută de metri în procesul de separare a activității de furnizare de activitatea de transportare a gazelor naturale, cu scopul de a evita monopolul și a asigura accesul tuturor părților interesate la infrastructură. Separarea companiilor producătoare, de transport, distribuție și furnizare a gazelor face parte din Pachetul energetic III, angajament al Republicii Moldova față de Comunitatea Energetică. 

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media