De ce e importantă curățarea frigiderului? ANSA vine cu recomandări pentru prevenirea toxiinfecțiilor alimentare

Anual, la 15 noiembrie, este marcată Ziua curățării frigiderului. Potrivit specialiștilor, încălcarea regulilor de depozitare și manipulare a produselor alimentare în condiții casnice este una din cauzele care poate provoca apariția toxiinfecțiilor alimentare în rîndul consumatorilor.

În context, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentului (ANSA) vine cu un set de RECOMANDĂRI importante, întru evitarea oricăror riscuri de toxiinfecții alimentare, provocate acasă:
  • A se cumpăra produse alimentare numai din locuri sau spații înregistrate sau autorizate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, care sunt depozitate în condiții corespunzătoare de temperatură și igienă.
  • Cât mai repede posibil după cumpărare, alimentele de origine animală trebuie să fie depozitate în frigider,în condițiile: carnea refrigerată, laptele, produsele din lapte și ouăle la o temperatură de 0˚C+4˚C și separat pe raftul de mai jos, în funcție de categoria de produs, iar carnea congelată la o temperatură cât mai scăzută, respectiv sub -18˚C;
  •  A se păstra alimentele gătite în recipiente acoperite
  • Produsele care au fost decongelate nu trebuie recongelate, pentru a fi preparate sau consumate ulterior.
  • A se îndepărta alimentele alterate, care sunt o sursă de contaminare pentru celelalte produse
  •  A se spăla bine fructele și legumele înainte de a fi depozitate în frigider și, ulterior, înainte de a fi consumate.
Potrivit specialiștilor de la ANSA, frigiderul trebuie spălat minim o dată pe săptămână cu apă curată și oțet.
Într-un frigider temperatura este rar uniformă. Aceasta descrește de sus în jos. Mențineți temperatura frigiderului la/sub 4°C. Temperatura de congelare trebuie să fie minus 18° C. Verificați temperatura periodic cu ajutorul termometrului. Orice creștere de temperatură provoacă creșterea microbiană și reduce termenul de valabilitate a unui produs. Un produs bun și sănătos poate să devină un produs cu risc pentru sănătate”, atenționează ANSA.
Consumatorii sunt îndemnați să verifice modul de stocare a alimentelor și condițiile de depozitare pe etichete, să așeze pe rafturi puțin mai în față și pe raftul de mai sus produsele ale căror date limită pentru consum sunt mai apropiate.
Alte recomandări se regăsesc în comunicatul emis de ANSA:
  • Evitați să umpleți frigiderul, deoarece supraîncărcarea împiedică circulația corectă a aerului rece și păstrarea alimentelor proaspete.
  • Răciți alimentele fierbinți înainte de a le depozita la frigider, pentru a evita creșterea temperaturii în frigider și alterarea produselor
  • Ambalați separat alimentele crude și alimentele gătite cu hârtie de aluminiu sau folie alimentară
  • Nu lăsați prea mult timp produsele refrigerate în afara frigiderului.
De asemenea, e recomandabil ca resturile alimentare să fie plasate în ambalaje ermetice și consumate în scurt timp. Se va evita consumul produselor culinare cu aspect exterior suspicios.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media