De ce autoritățile nu declară stare de urgență în agricultură? Ministrul Agriculturii: Fiecare caz este individual

Autoritățile se abțin deocamdată să ofere un răspuns cert în privința declarării stării de urgență în agricultură. Totodată, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a dat de înțeles că o asemenea măsură ar fi inoportună pentru țara noastră, mai ales că impactul calamităților asupra culturilor agricole ar fi diferit și că pentru fiecare caz există soluție separată.

„Legislația din Republica Moldova prevede absolut toate instrumentele în baza cărora un agricultor merge și-și sisteaza toate penalitățile și executările silite. Adică, îți faci actul, cu actul mergi la Camera de Comerț. Camera de Comerț îți oferă certificat de forță majoră după care individual mergi și discuți cu fiecare creditor în parte. Nu există nici un stat în care ar fi o  altă modalitate. Deci sunt relații comerciale bilaterale (…) Fiecare caz este individual. Tu trebuie să mergi, să vorbești cu cei cărora le ești dator și, cel mai important lucru, e că tu trebuie să le povestești cum ai gând să le întorci acești bani”, a explicat demnitarul în cadrul unei emisiuni de la postul de televiziune Rlive.

Potrivit ministrului, în ultimii ani fenomenele nocive, în special seceta, au afectat culturi precum porumbul, sfecla de zahăr, dar și livezi și vii, randamentul cărora odinioară era unul ridicat. De aceea, precum a explicat oficialul, problema necesită a fi soluționată prin metode științifice.

„Sarcina care stă în fața Ministerului Agriculturii este de a constitui modalități, împreună cu oameni de știință de a dezvolta agricultutra durabilă. Vorbim despre schimbări climatice care trebuie luate în calcul. Reforma trebuie făcută la nivel national. Pentru dezvoltarea  agriculturii durabile, punem în prim plan știința. De aceea am facut un  grup de lucru și au venit cu primele recomandări oamenii de știință din Republica Moldova. Cred că de săptămâna viitoare vor fi implicați și specialiștii de la Academia de Științe, și agricultorii. Vom începe acest lucru în plan national, pentru dezvoltarea durabilă a agriculturii”, a menționat Bolea.

La etapa actuală, sunt înregistrate suprafețe de circa 97 de mii de hectare care au avut de suferit în rezultatul calamităților naturale, precum grindina și seceta, și 2400 de acte emise până la etapa actuală de Direcțiile agricole împreună cu agricultorii, a mai precizat ministrul.

Având în vedere prejudiciile suportate de fermieri, în contextul schimbărilor climatice care au loc pe parcursul ultimilor ani, oficialul a sugerat că agricultura în Republica Moldova trebuie regândită în totalitate.

Amintim că marți, 20 august,  fermierii au participat la o ședința cu premierul Dorin Recean și ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea. Ei au insistat pe necesitatea declarării stării de urgență în domeniul agricol, însă răspunsul autorităților i-a nemulțumit.  Executivul a spus că sunt alte căi legale prin care ei poti fi ajutați. Bolea  a spus că Guvernul va aloca 100 de milioane de lei din Fondul de intervenție în agricultură pentru compensarea pierderilor suportate. Fermierii spun că acești bani nu vor soluționa problema.

Prin urmare, fermierii au emis un comunicat prin care au solicita repetat o întrevedere cu președintele Maia Sandu și cu șeful legislativului, Igor Grosu.  Într-o declarație transmisă presei, agricultorii au venit cu un ultimatum: autoritățile au șapte zile la dispoziție pentru a organiza întâlnirea, în caz contrar, ei spun că vor ieși la proteste. Agricultorii s-au arătat nemulțumiți că Guvernul refuză să declare stare de urgență în acest sector.

CITEȘTE ȘI: Fermierii refuză dialogul cu premierul: Solicită Implicarea Președintelui și a Parlamentului în criza agricolă

 

 

 

 

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA