De azi începe programul „Rabla pentru electrocasnice”

Peste 50 de mii de familii vulnerabile din țara noastră vor beneficia de vouchere pentru înlocuirea electrocasnicilor uzate, în cadrul programul „Rabla pentru electrocasnice”. Prima etapă a programului a început astăzi, 15 noiembrie, cu sesiunea pentru becuri LED.

 

Programul „Rabla pentru electrocasnice” oferă oportunitatea familiilor vulnerabile să-și reducă cheltuielile în factură pentru energie electrică prin înlocuirea electrocasnicelor vechi cu echipamente noi și eficiente din punct de vedere energetic. Voucherele vor fi acordate consumatorilor înregistrați anul trecut în Sistemul informațional vulnerabilitatea energetică, pe platforma compensatii.gov.md, cărora li s-a atribuit vulnerabilitatea energetică foarte ridicată. În procesul de selecție a beneficiarilor se acordă prioritate familiilor cu cel puțin un copil, numărul copiilor în familie fiind un criteriu de prioritizare.

Potrivit Ministerului Energiei, doar înlocuirea unui singur bec incandescent de 60W cu un bec LED de 10W, similar după luminozitate, aduce economii de 328,5 lei pe an. Într-o gospodărie în care funcționează cinci becuri concomitent timp de șapte ore pe zi, în urma înlocuirii becurilor cu cele economice de tip LED vor fi obținute economii la factura pentru energie electrică de aproximativ 1642,5 lei pe an.

Bugetul total al programului este de  5,8 milioane de dolari. Se va oferi sprijin financiar, pe bază de vouchere, de până la 80% din costul unui frigider, aragaz electric, mașină de spălat rufe. Beneficiarii vor contribui cu 20% din valoarea echipamentului. În același timp, pentru valorificarea voucherului, beneficiarul va trebui să predea la schimb un produs electrocasnic uzat de același tip. Voucherele pentru becurile LED vor fi oferite gratuit, fără contribuție personală.

Programul este lansat datorită finanțării oferite de Uniunea Europeană, prin intermediul proiectului „Abordarea impactului crizei energetice în Republica Moldova”, implementat de PNUD.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media