Lupta împotriva corupției în sistemul de învățământ este o prioritate. Declarația a fost făcută de ministrul Educației, Dan Perciun, în cadrul mesei rotunde cu tema „Integritatea și anticorupția în educație”. Oficialul a subliniat că plățile informale au un impact negativ asupra educației și afectează relațiile dintre profesori, părinți și elevi.
„Nu există nicio scuză pentru corupție în educație. Activitățile de informare sunt binevenite pentru prevenirea fenomenului care, trebuie să recunoaștem, există, încă, în școli și grădinițe. Este important ca întregul sistem să fie pregătit pentru înlăturarea cauzelor care generează corupția”, a menționat Perciun.
Evenimentul a fost organizat de Transparency International-Moldova și a marcat rezultatele proiectului EUDU for Integrity derulat pe parcursul anului 2024 în mai multe raioane ale țării.
Ministrul a subliniat că, începând cu acest an, atenția autorităților a fost concentrată asupra reducerii incidenței anumitor practici în sistemul de învățământ.
„Campania Fii Onest împotriva copiatului la examenele de clasa a IX, monitorizarea examenelor și a evaluării rezultatelor prin care ne-am dorit să reducem frauda academică pentru clasele a IX”, a mai spus Dan Perciun.
Demnitarul a vorbit și despre Consiliul de Etică de pe lângă MEC, care examinează sesizările cazurilor de abuz și corupție. Consiliul are competența de retragere a gradelor didactice pentru anumite fapte care pot fi probate și demonstrate.
Potrivit datelor oferite de MEC, în cadrul proiectului implementat de Transparency International – Moldova, peste 700 de directori de școli și grădinițe au participat la ateliere dedicate integrității și combaterii corupției; au fost organizate 12 tabere de vară pentru promovarea educației anticorupție și au fost oferite două granturi organizațiilor din Cimișlia și Rezina pentru monitorizarea politicilor anticorupție la nivel local.