cutremur

Cum trebuie să se comporte cetățenii în caz de cutremur. IGSU vine cu recomandări

Adăpostirea sub o masă solidă, sub o grindă rezistentă sau într-un colț interior al încăperii, acoperind fața și capul cu brațele încrucișate. Acestea sunt primele măsuri pe care trebuie să le aplice cetățenii în caz de cutremur, comunică Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

La o zi după ce în Republica Moldova a fost resimțit un cutremur, IGSU vine cu recomandări pentru siguranța personală și a celor din jur. Întâi de toate, specialiștii subliniază importanța menținerii calmului și evitării panicii în timpul unui cutremur.

De asemenea, cetățenii sunt îndemnați să evite să părăsească clădirea în timpul cutremurului.

„Încercarea de a ieși dintr-o clădire aflată în mișcare poate fi extrem de periculoasă. Așteptați până când se oprește mișcarea seismică, verificați scara și calea spre ieșire înainte de a încerca să vă evacuați”, atenționează specialiștii.

În cazul în care o persoană rămâne blocată sub dărâmături, se recomandă ca sinistratul să lovească ritmic într-o țeavă sau într-un perete, astfel încât echipele de intervenție să-l poată găsi și salva.

În cazul în care se află  într-un spațiu deschis în timpul cutremurului, persoanele trebuie să evite aflarea în apropierea clădirilor, construcțiilor, stâlpilor și liniilor de electricitate, deplasându-vă calm spre un loc deschis și sigur.

De asemenea, este recomandabil de urmat instrucțiunile transmise de autoritățile locale și echipele de intervenție.

Amintim că luni, 16 septembrie, un cutremur cu magnitudinea de 5,2 s-a produs  în zona seismică Vrancea. Pe teritoriul Republicii Moldova a fost resimțit cu intensitatea de circa 4.5 grade.

Seismul s-a resimțit și în Bulgaria, și în Ucraina.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA