Cum încearcă Kremlinul să corupă alegătorii din Găgăuzia

Retragerea banilor de pe cardurile ”Mir” pentru locuitorii din Găgăuzia are loc, inclusiv prin intermediul regiunii separatiste Transnistria, acesta fiind unul dintre instrumentele Kremlinului de a corupe alegătorii și de a destabiliza Chișinăul, afirmă președintele Parlamentului, Igor Grosu, în contextul în care o investigație recentă a site-ului ,,Zona de securitate” a scos la iveală că una dintre modalitățile de a primi aceste resurse financiare este de a le retrage prin intermediul băncilor din Tiraspol.

”Noi cunoaștem despre modalitatea prin care Federația Rusă încearcă să corupă alegătorii. Aceasta este o acțiune de corupere dincolo de toate declarațiile lor cât de tare îi iubesc ei pe cetățenii Republicii Moldova: dacă ei i-ar iubi și i-ar respecta, i-ar lăsa în pace și nu ar perturba procesul nostru de integrare europeană”, Igor Grosu, președintele Parlamentului.

Totodată, președintele Parlamentului, Igor Grosu, subliniază că modalitățile de plată utilizate de autoritățile ruse sunt interzise atât pe malul drept, cât și pe malul stâng al Nistrului, dând asigurări că Banca Națională a Moldovei monitorizează situația pentru a preveni tentativele Kremlinului de a corupe alegătorii sau de a finanța ilegal formațiuni politice.

”Banca Națională veghează foarte atent pentru că modalități de finanțare ilegală a partidelor politice, de finanțare a grupărilor criminale sunt diferite și Rusia încearcă să folosească cât mai multe instrumente: să ocolească, să nu facă direct, să o facă prin terțe țări. Să folosească criptovaluta, tot felul de plăți electronice. Instrumentariul FSB-ului care încearcă să folosească împreună cu grupările criminale din Republica Moldova să destabilizeze situația”, Igor Grosu, președintele Parlamentului.

Andrei Curăraru, expertul în securitate al comunității WatchDog.md, afirmă că în așa mod Rusia corupe locuitorii Găgăuziei care și-au dat votul pentru bașcana Evghenia Guțul.

”28.000 de oameni au votat-o pe doamna Guțul și undeva 25.000 de oameni ar urma să primească aceste plăți, adică ea cumva și-ar plăti întregul electoratul, asta confirmând încă o dată că asistăm la un caz de corupție electorală”, Andrei Curăraru, expert în securitate al comunității Watchdog.md.

Potrivit expertului, aceste plăți directe din partea unui stat străin reprezintă o ingerință în politica internă a Republicii Moldova.

”Înțelegem că Transnistria nu trece prin cea mai bună fază economică, economia se constrânge, din punct de vedere al lipsei contrabandei, incertitudinii în legătură cu exporturile de energie electrică după perioada din decembrie, dar și în general, având în vedere faptul că nu este un regim eficient”, Andrei Curăraru, expert în securitate al comunității Watchdog.md.

Experții susțin că autoritățile nu dispun de prea multe pârghii pentru a stopa aceste acțiuni.

”Singura modalitate pe care o văd eu este de a bloca această aplicație Mir în respectivul sistemuri IOS și Android, asta s-ar realiza foarte greu direct prin comunicare cu respectivele companii, mai degrabă apelând la partenerii europeni sau americani. Cunoaștem, cu siguranță, că ei nu încearcă să aducă cărțile fizice, cardurile fizice, ale acestor bănci în Republica Moldova, ci utilizează aplicațiile respective”, Andrei Curăraru, expert în securitate al comunității Watchdog.md.

Chișinăul în primul rând trebuie să aibă o politică coerentă în raport cu regiunea transnistreană și în raport cu Găgăuzia, și bineînțeles cu cât mai mult Chișinăul înstrăinează Găgăuzia, administrația autonomiei implicit și oamenii cu atât mai mult se apropie de Moscova. Am fost surprins chiar din primele zile după anunț să aud declarația Băncii Naționale că utilizarea cardurilor MIR nu ar fi posibilă pe teritoriul Republicii Moldova, atunci când exact la acea zi timp de ani de zile în stânga Nistrului circulau carduri Mir”, Alexandru Flenchea, ex-vicepremier pentru reintegrare.

Anterior, responsabilii Băncii Naţionale a Moldovei au afirmat că utilizarea cardurilor ruseşti Mir prin intermediul infrastructurii de plăţi de pe teritoriul Republicii Moldova este fizic imposibilă. Despre cardurile rusești MIR promise de bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, pe care pensionarii și bugetarii din regiune ar primi adaosuri lunare de 2000 de lei la pensii și salarii s-a aflat în data de 9 aprilie după ce Guțul a anunțat că a semnat la Moscova un acord cu o bancă rusească, care sprijină oficial complexul militar-industrial al Rusiei și care de la începutul războiului din Ucraina se află sub sancțiuni din partea Statelor Unite, a Uniunii Europene și a Marii Britanii. Semnarea acordului a fost făcută de Evghenia Guțul, apropiata oligarhului fugar Ilan Șor, împreună cu președintele Adunării Populare a Găgăuziei, Dmitrii Constantinov, cei doi susținând că acest lucru va permite Autonomiei să depășească blocajul economic, impus de Chișinău, și să aducă fonduri în Găgăuzia pentru finanțarea proiectelor sociale, de infrastructură și economice.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media