Ambasadorul UE în Moldova spune că valoarea referendumului propus de Maia Sandu constă în faptul că cetățenii vor răspunde inclusiv la întrebarea pe care a pus-o și opoziția-dacă vor moldovenii să se întrepte spre integrarea europeană. Janis Mazeiks afirmă că nu cunoaște detalii despre referendum. Declarațiile au fost făcute într-un interviu pentru presa din nordul țării.
”Încă ne lipsesc detaliile despre acest referendum, deoarece în conformitate cu legislația Moldovei referendumurile pot fi de diferite tipuri – constituțional, referendum pe probleme politice importante. Și multe vor depinde de ce fel de referendum va fi. Dar eu văd valoarea acestui referendum, că cetățenii vor răspunde la întrebarea pe care a pus-o inclusiv opoziția, dacă vor cetățenii Moldovei să se îndrepte spre integrarea europeană”, a spus ambasadorul pentru nordnews.
Diplomatul nu exclude că cetățenii vor trebuie să participe la un alt referendum după încheierea negocierilor de aderarea la UE.
„Pentru că acum este răspunsul la întrebarea dacă doresc cetățenii să meargă în această direcție. Dar ei nu pot răspunde dacă sunt mulțumiți de condițiile care au fost stabilite în timpul negocierilor. Multe țări care au fost candidate pentru aderarea la UE au desfășurat un referendum după încheierea negocierilor, când totul era deja clar”, a mai menționat Janis Mazeiks.
În data de 25 decembrie anul trecut, președintele Maia Sandu a solicitat desfășurarea unui referendum privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. La cinci zile de la declarațiile Maiei Sandu, Parlamentul, prin votul deputaților PAS, a operat modificări la Codul Electoral care prevăd că un plebiscit republican se poate desfășura în aceeași zi cu scrutinul prezidențial sau parlamentar.
Anterior, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a menționat că organizarea referendumului privind integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană în aceeași zi cu alegerile prezidențiale este o fereastră de oportunitate pe care nu trebuie să o ratăm. Igor Grosu a reiterat că cele două scrutine vor avea loc, totuși, în aceeași zi, în ciuda criticilor și îngrijorărilor din partea unor reprezentanți ai societății civile.
Și asociația Promo-LEX s-a expus pe marginea subiectului și a solicitat Parlamentului să renunțe la idee. Unul dintre argumentele aduse de Promo-LEX a fost că, potrivit practicilor statelor care au aderat la Uniunea Europeană, majoritatea absolută au organizat referendumuri cu privire la acest subiect de interes public mai târziu și că nimeni nu a organizat acest scrutin concomitent cu alegerile.
Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au contestat la Curtea Constituțională modificările la Codul Electoral potrivit cărora, referendumului național poate avea loc în aceeași zi cu alegerile prezidențiale.
Joi, 8 februarie, Maia Sandu a invitat partidele parlamentare și extraparlamentare la consultări pe marginea desfășurării referendumului.
Mandatul președintelui Maia Sandu expiră pe 24 decembrie 2024.