Un scenariu de criză energetică pe malul stâng al Nistrului este unul „foarte realist”. Declarația a fost făcută de ministrul Energiei, Victor Parlicov, în cadrul unei conferințe de presă, în urma vizitei sale în Rusia, unde s-a discutat continuitatea livrărilor de gaze pe malul stâng al Nistrului după 1 ianuarie 2025. Potrivit ministrului, Gazprom a legat subiectul livrărilor printr-o rută alternativă de achitarea datoriilor acumulate pentru livrările de gaze pe malul drept al Nistrului.
În cazul în care tranzitul gazelor prin Ucraina va fi oprit după 1 ianuarie 2025, Moldova ar putea fi nevoită să gestioneze un scenariu complex. Gazprom a solicitat Chișinăului să intervină pentru a convinge Ucraina să mențină tranzitul, dar această decizie nu depinde de partea moldovenească.
„Dacă tranzitul s-ar păstra, ar fi un scenariu mai simplu pentru noi,” a precizat Parlicov.
În cazul întreruperii livrărilor, regiunea transnistreană ar putea rămâne fără gaze.
„Fără sprijin internațional, gestionarea unui astfel de scenariu ar fi extrem de dificilă. Dacă nu se va livra deloc gaz, regiunea transnistreană intră în colaps. Noi va trebui să avem grijă de ei. Noi nu avem certitudinea că vor fi gaze pentru malul stâng. Și dacă vor fi – cât și în ce condiții. Noi nu vom putea să ne descurcăm fără sprijinul partenerilor externi.” a spus ministrul.
Oficialul a declarat că Gazprom leagă subiectul livrărilor pe o rută alternativă de achitarea așa-ziselor datorii acumulate pentru livrările de gaze pe malul drept al Nistrului.
„Astăzi, pe malul drept, nu mai acumulăm datorii. Este o problemă de istorie, iar noi considerăm că nu este corect să condiționeze livrările pe malul stâng,” a declarat ministrul.
Amintim că Gazprom a pretins inițial o datorie de peste 700 de milioane de dolari, însă autoritățile moldovenești au declarat că o vor recunoaște doar dacă va fi confirmată de un audit. Rezultatele auditului, însă, au arătat că cea mai mare parte a datoriei nu este justificată. În urma acestei concluzii, Moldova a propus achitarea a doar 8,6 milioane de dolari, sumă respinsă de Gazprom.