Situația energetică în regiunea transnistreană s-a deteriorat rapid după ce Gazprom a refuzat să-și onoreze contractul de livrare a gazelor naturale. Deficitul de energie electrică a condus la deconectări masive începând cu 3 ianuarie 2025, iar acestea continuă și în prezent. Conform declarației secretarului de stat de la Ministerul Energiei, Constantin Borosan, deficitul de putere înregistrat pe malul stâng al Nistrului este de circa 30% din necesarul de consum.
„După oprirea livrărilor de gaz către localităţile rurale şi către întreprinderi, cu excepţia celor alimentare, a agentului termic şi apei calde către locuitorii din oraşe, consumatorii casnici din stânga Nistrului au început să se încălzească cu echipamente electrice. Acest fapt a dus la suprasolicitarea rețelelor şi a creat un deficit de circa 65 MW de energie electrică în regiune”, se arată în mesajul publicat de Constantin Borosan.
Potrivit lui Borosan, deconectările de energie au început cu o durată de o oră, crescând progresiv la trei ore pe 4 ianuarie și la patru ore din 5 ianuarie, afectând atât zonele rezidențiale, cât și infrastructura esențială, precum iluminatul public și sistemele de alimentare cu apă.
Pentru a preveni o situație similară pe malul drept al Nistrului, autoritățile din Republica Moldova au implementat măsuri de siguranță. Consumatorii sunt îndemnați să folosească rațional energia electrică, în special în orele de vârf, dimineața și seara. Agenții economici sunt încurajați să își mute activitățile în timpul nopții, unde tarifele sunt mai mici.
„În continuare este importantă reducerea consumului de energie electrică în orele de vârf dimineața 7-11 și seara 18-23. În mod special seara! O parte din activități poate fi mutată în orele de noapte, acolo unde este posibil. Agenții economici care își pot organiza activitatea în orele de gol și au instalate contoare inteligente compatibile, beneficiază și de tarif diferențiat, mai mic, în orele de noapte”.
Ministerul Energiei a asigurat stocuri suficiente de gaze naturale și a diversificat sursele de aprovizionare, inclusiv prin importuri din România și achiziții de pe bursele regionale. De asemenea, au fost propuse soluții de cooperare cu întreprinderile energetice din stânga Nistrului pentru achiziționarea gazelor necesare producției de energie, însă acestea au fost refuzate de partea transnistreană.