Primul capitol de la care începe evaluarea conformității legislației naționale cu cea a Uniunii Europene este justiția. Cu ea încep și se încheie negocierile de aderare. Declarația a fost făcută de vicepremierul pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, în cadrul unei conferințe de presă susținute astăzi la Casa Guvernului, în contextul rezultatelor vizitei efectuate la Bruxelles.
„De curățarea justiției, de existența unui stat de drept depinde cât de repede ne vom apropia de Uniunea Europeană”, a subliniat Crustina Gherasimov.
Vorbind despre rezultatele vizitei, oficiala a menționat că la 7 februarie a fost dat start primei etape de lucru tehnic pentru aderarea Moldovei la UE.
„Avem cea mai profundă și apropiată relație cu UE din istoria modernă a țării noastre. Această etapă reprezintă primul pas practic de transpunere a deciziei istorice a Consiliului European din luna decembrie 2023 și reprezintă evaluarea legislației naționale în raport cu cea comunitară. La această etapă urmează să comparăm legislația noastră cu cea a UE, să constatăm care sunt diferențele și să facem o evaluare a adaptărilor necesare ale legislației noastre”, a relatat vicepremierul pentru Integrare Europeană.
Totodată, la Bruxelles, delegației de la Chișinău i s-au explicat care sunt următorii pași. Calendarul întrevederilor urmează a fi expediat astăzi, pe parcursul zilei.
„Dar ceea ce vă pot spune cu certitudine, e că în perioada 21-22 februarie revenim la Bruxelles pentru a avea o primă analiză a legislației UE în domeniul justiției și drepturilor fundamentale”, a mai spus Cristina Gherasimov.
În următoarea perioadă urmează câteva procese tehnice care se vor desfășura în paralel.
„Pe parcursul următoarelor 4 luni vor urma ședințe de evaluare a legislației UE și pe celelalte capitole. Sperăm să reușim să începem și prezentarea legislației noastre, la fel per capitol Comisiei Europene, care este cea de-a doua fază a etapei de evaluare. Acest lucru, însă nu este prevăzut când anume va fi lansat. În paralel continuăm să implementăm ultimele trei recomandări ale Comisiei. Urmează să vedem raportul din martie al Comisiei Europene, ceea ce va fi o evaluare a felului cum implementăm cele trei recomandări. În funcție de progresul atins, vom avea noutăți despre următoarea etapă, și anume cea de stabilire a primei reuniuni interguvernamentale care va seta cadrul de negocieri, unde va fi stabilit un calendar clar, procedurile, principiile și substanța negocierilor ”, a punctat Cristina Gherasimov.