Creștinii ortodocși sărbătoresc astăzi Ajunul Bobotezei. Tradiții și superstiții

Creștinii ortodocși de stil vechi sărbătoresc Ajunul de Bobotează. În lăcașele sfinte, preoții oficiază slujbe, iar credincioșii merg la biserică pentru a lua agheasma mare. Pe 18 ianuarie se ţine post negru, nu se mănâncă şi nu se bea nimic.

Una dintre tradițiile importante este sfințirea Aghesmei Mari în biserici, un rit care simbolizează purificarea. De asemenea, în această zi se menține un post aspru, în care nu se consumă mâncare sau băutură.

Legat de superstiții, există credința că în noaptea de Bobotează, cerurile se deschid, iar dorințele celor care observă acest fenomen vor fi îndeplinite de Dumnezeu. De asemenea, se crede că fetele care cad pe gheață în ziua de Bobotează se vor căsători în acel an, iar în aceeași noapte, tinerele își pot visa ursitul. Pentru a-și visa viitorul soț, ele își pun sub pernă un fir roșu de mătase legat pe un inel și un fir de busuioc.

Pe 19 ianuarie este marcată Bobotează, iar această sărbătoare este urmată de ziua Sfântului Ioan Botezătorul, pe 20 ianuarie, care încheie ciclul sărbătorilor de iarnă pentru creștinii ortodocși de stil vechi.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media