Creștere alarmantă a cazurilor de gripă și pneumonie. Tot mai multe femei însărcinate, internate

Numărul persoanelor diagnosticate cu gripă și pneumonie este în continuă creștere. Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, în doar o săptămână au fost înregistrate 463 de cazuri de gripă sezonieră, dintre care 320 în municipiul Chișinău. Medicii sunt îngrijorați de faptul că printre persoanele afectate se află tot mai multe femei însărcinate.

 

La Spitalul Clinic Municipal „Gheorghe Paladi” în secția Patologia Sarcinii numărul femeilor internate cu infecții respiratorii acute s-a dublat față de anul trecut.

„Pe parcursul lunilor ianuarie-martie avem o creștere a infecților respiratorii virale acute comparativ cu anul trecut. Anul trecut am avut 42 cazuri și la moment sunt 70 de cazuri”, spun medicii.

Această femeie este în primul trimestru de sarcină, iar de 14 zile este internată la Spitalul Clinic Municipal „Gheorghe Paladi”. Gravida a fost adusă de echipajul de urgență deoarece acuza febră înaltă.

„Eu mă simțeam foarte rău, practic luptam cu febra înaltă multe zile. Parcă aveam simptome de ameliorare vreo două zile, din nou se începea. De asta mi-am dat seama că e riscant să mă tratez acasă și am apelat la specialiști în domeniu. Am făcut mai multe investigații, analize medicale și radiografia ca să îmi fie stabilit diagnosticul de gripă care a regenerat în pneumonie”.

Valeria, fiind însărcinată în 20 de săptămâni, a solicitat ajutorul medicilor, la fel din cauza febrei înalte.

„Sunt la prima sarcină. M-am adresat cu febră și tuse neproductivă, am apelat ambulanța, am fost adusă aici și am fost internată”. 

Medicii susțin că infecțiile virale pot debuta cu complicații severe din cauza imunității slăbite a gravidelor. Specialiștii le recomandă să se adreseze medicului de la primele simptome.

Este important diagnosticul precoce și tratamentul prompt al acestor maladii din cauza multiplelor riscuri care pot surveni atât la mamă și la făt. Pentru primul trimestru avortul spontan, sarcina stagnată, diverse anomalii de dezvoltare, pentru trimestru II este nașterea prematură, restricția de creștere intrauterină fetală”.

Specialiștii în obstetrică le recomandă femeilor însărcinate să evite automedicația. Multe medicamente pot fi dăunătoare în timpul sarcinii, iar unele pot afecta dezvoltarea fătului. Mai mult, pot provoca efecte adverse, cum ar fi creșterea bătăilor cardiace ale acestuia.  De asemenea, gravidele sunt îndemnate să evite locurile aglomerate și să aibă o dietă echilibrată bogată în vitamine și minerale.

Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică pe parcursul săptămânii trecute au fost înregistrate 7028 de cazuri de infecții acute ale căilor respiratorii superioare.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA