Coroanele funerare din plastic, tot mai aproape de a fi interzise. Ministerul Mediului a dezbătut subiectul

Reducerea utilizării coroanelor funerare din flori artificiale a fost discutată într-o ședință dintre Ministerul Mediului și primari, reprezentanți ai bisericii și ai societății civile. Conform Ministerului, acestea sunt greu degradabile și poluează solul, și apa.

Ministrul Sergiu Lazarencu a atras atenția că multe coroane sunt abandonate la marginea cimitirelor. Din cauza dimensiunilor mari și a compoziției, ele sunt greu de colectat și transportat. În lipsa unor soluții eficiente, acestea fie sunt arse, poluând aerul, fie rămân în natură și se degradează foarte lent.

„Este necesar să acționăm în comun astfel ca oamenii să conștientizeze efectele negative ale acestor coroane artificiale asupra mediului și să le înlocuim cu alternative ecologice”, a declarat ministrul.

Primarii au semnalat că evacuarea acestor deșeuri este dificilă și costisitoare. Un exemplu este comuna Băcioi, unde consiliul local a interzis coroanele din plastic. Cei care vin la primărie pentru certificatul de înmormântare, sunt informați despre această regulă.

Biserica susține inițiativa și promite să informeze oamenii despre impactul coroanelor din plastic. Reprezentanții Mitropoliei Moldovei și ai Mitropoliei Basarabiei au anunțat că vor transmite circulare către preoți, îndemnându-i să promoveze alternative mai prietenoase cu mediul.

De asemenea, s-a discutat despre educația ecologică în școli și implicarea companiilor în promovarea coroanelor biodegradabile.

Citește și: Combinatul Servicii Funerare insistă pe interzicerea producerii și vânzării coroanelor funerare din plastic

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA