Lucrările de construcție pe terenul fostului cinematograf Gaudeamus din Chișinău au fost reluate, stârnind controverse și întrebări din partea jurnaliștilor, dar și a societății civile. Primăria Chișinău a emis recent autorizația de construcție care permite edificarea unui complex multifuncțional în zona respectivă.
La ședința serviciilor Primăriei din 10 februarie, viceprimarul Ilie Ceban a confirmat că actele permisive au fost eliberate în conformitate cu solicitarea beneficiarului, subliniind că terenul este proprietate privată de mai mulți ani. Acesta a dat asigurări că nu se vor construi blocuri locative, ci un complex multifuncțional.
„Într-adevăr, am eliberat acte permisive pentru această locație. Terenul și construcția este proprietate privată de mulți ani. Anterior au fost tentative din partea foștilor proprietari să modifice zona și să o transforme într-o zonă pentru construcția blocurilor. În 2020 acest lucru a fost stopat. La momentul actual, este o zonă ce presupune construcția unui complex sau a unor construcții multifuncționale – social, comercial, administratuv. Așa a fost solicitată eliberarea actelor permisive, așa și au fost eliberate. Au fost eliberate acte permisive pentru construcția unui complex multifuncțional. Deci, nu va fi un bloc locativ”, a declarat Ilie Ceban.
Pe de altă parte, fostul viceprimar Victor Chironda afirmă că „construcția complexului în zona fostului cinematograf Gaudeamus este ilegală și inadmisibilă”, subliniind că în 2020 primarul Ion Ceban promisese că nu va permite ridicarea unui bloc de 13 etaje pe acest teren. Acum, autorizația emisă permite o clădire de 15 etaje, ceea ce contrazice angajamentele anterioare.
În plus, Chironda atrage atenția asupra unor posibile nereguli juridice, având în vedere că în 2020 Consiliul Municipal Chișinău (CMC) a anulat decizia din 2019 prin care zona era clasificată ca rezidențială. Astfel, terenul a rămas sub codul C3-c, destinat centrelor comerciale și serviciilor de afaceri, ceea ce ridică semne de întrebare asupra legalității autorizației emise pentru o construcție cu o etajare atât de mare.
„Parametrii de etajare prevăzuți de această autorizație depășesc cu mult cerințele pentru zona C3 iar sintagma ”complex multifuncțional” nu reflectă destinația construcției (locativă sau comercială?). Etajarea autorizată depășește chiar și prevederile PUZ-ului adoptat în 2019 (anulat în 2020) care admitea ”2S+P+13E”, scrie Chironda.
Totodată, acesta avertizează că dezvoltarea unui astfel de complex ar putea pune o presiune considerabilă pe infrastructura rutieră din zonă, cunoscută deja pentru ambuteiajele frecvente, și ar putea afecta negativ calitatea vieții locuitorilor din zonă.
Solicitat de info1.md să comenteze declarațiile lui Ilie Ceban și cele făcute de Victor Chironda, purtătorul de cuvânt al Primăriei Chișinău, Vasile Chirilescu, a declarat că punctul de vedere exprimat de actualul viceprimar reflectă poziția oficială a instituției.