Sursa: suceavanews.ro

Contrabanda de țigări a crescut în România în acest an

Media anuală a contrabandei în România pentru anul 2023 crește cu peste un punct procentual față de anul precedent. Aceasta consitutie, pentru anul 2023, până la 8,2%, comparativ cu 7,1% în anul 2022.

Studiul a fost realizat de către compania de cercetare Novel.

Investigațiile arată că rezultatele din acest an reconfirmă presiunea la care România este supusă în ceea ce privește piața ilicită cu produse din tutun. Ea afirmă că eforturile autorităților în combaterea contrabandei au rezultate vizibile: potrivit platformei StopContrabanda, până la acest moment au fost capturate circa 126 de milioane de țigări de contrabandă, acesta fiind cel mai ridicat nivel al capturilor din ultimii 4 ani. Ca sursă de proveniență a produselor de contrabandă, în 2023 se adaugă produsele destinate pieței din Bulgaria, ceea ce impune adoptarea unor măsuri de contracarare a comercializării acestora pe teritoriul României.

„Pentru întreg anul 2023, cea mai mare creștere față de 2022 este notată în nord-est, cu 3,6 p.p. până la 24,5%. Din punct de vedere al provenienței, în 2023 cea mai mare pondere pe piața neagră o dețin produsele provenite din duty free, cu 37,4%, în creștere cu 4,5 p.p. față de 2022, urmate de cheap whites la 33%, în scădere cu 13,4 p.p. față de 2022 și Bulgaria cu 11,1%, în creștere cu 8,5 p.p. față de 2022. În noiembrie 2023, piața neagră se menține relativ constantă în aproape toate regiunile țării. În nord-est, care rămâne și în noiembrie regiunea cea mai afectată de comerțul ilegal, se înregistrează o creștere semnificativă, de 3,9 p.p. până la 29,7%.”, a declarat Marian Marcu, Director General Novel Research.

,,Motivul creșterii contrabandei în acest an vine pe fundalul unui an aflat sub semnul incertitudinii, dialogului inutil și lipsei de transparență”, a declarat Gilda Lazăr, director Corporate Affairs & Communications JTI România, Moldova și Bulgaria.

Tot ea a afirmat dacă nu creștea contrabanda, încasările din accizele pentru produsele din tutun ar fi putut fi mai mari. Gilda Lazăr s-a mai referit și la JTI (Japan Tobacco), spunând că acesta va fi în continuare un partener al autorităților în acțiunile de combatere a comerțului ilegal, prin donații de echipamente, sprijin pentru echipele mobile canine, precum și prin campanii publice anti-contrabandă derulate anual, din 2010. Ultima campanie tocmai s-a încheiat, iar mesajul „Legea e bună” a fost promovat simultan în România și Republica Moldova.

Recomandările specialiștilor pentru ca piața neagră să nu intre în 2024 pe un tren de creștere, ar fi este ca eforturile și acțiunile autorităților derulate pe frontiera verde, în punctele vamale, în piețe și oboare, să fie susținute de politici fiscale predictibile și coerente, precum și de un cadru de reglementare care să nu aducă schimbări radicale.

Potrivit unui comunicat al Poliției de Frontieră, în primele 11 luni ale anului 2023, poliţiştii de frontieră – independent sau în colaborare cu inspectorii vamali ori reprezentanţi ai altor instituţii abilitate – au reţinut în vederea confiscării 4.393.608 pachete cu ţigări, în creștere cu 25% comparativ cu perioada similară a anului 2022. De asemenea, în perioada de referinţă au mai fost descoperite aproximativ 16.765 kg tutun, 9.757 kg tutun narghilea şi 3.103 kg tutun pentru pipă şi au fost identificate şi destructurate trei grupuri organizate în vederea săvârşirii infracţiunii de contrabandă cu ţigări în care au fost identificate 47 de persoane.

Conform customs.ro, Autoritatea Vamală continuă să-și îmbunătățească capacitatea de monitorizare și control, prin modernizarea unor birouri vamale – Siret, Albița, Sculeni, Giurgiulești- , precum și prin dezvoltarea profesională a lucrătorilor vamali. În 2022, companiile de tutun, mari contribuabili, au virat la bugetul statului circa 20 miliarde lei, reprezentând accize, TVA și alte taxe și contribuții.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA