Comisia Europeană oferă Republicii Moldova un împrumut de 50 de milioane de euro

Comisia Europeană oferă Republicii Moldova un împrumut de 50 de milioane de euro. O sumă suplimentară de 22,5 milioane de euro este oferită sub formă de granturi și va fi distribuită până la sfârșitul acestei luni.

 

”Acest sprijin financiar va ajuta Moldova să acopere o parte din nevoile sale de finanțare pentru 2024 și să sprijine stabilitatea macroeconomică, permițând totodată continuarea reformelor. Economia sa a înregistrat o creștere modestă în 2023, după o recesiune profundă în 2022. Cu toate acestea, Moldova rămâne afectată de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și continuă să se confrunte cu grave probleme de securitate energetică”, se arată în comunicatul Comisiei Europene.

Aceasta este a patra tranșă din cadrul asistenței macrofinanciare în curs de desfășurare pentru Moldova. Aceasta vine după ce Comisia a concluzionat că țara a îndeplinit condițiile de politică convenite cu UE pentru eliberarea acestei plăți.

”Mai precis, Moldova a îmbunătățit guvernanța sectorului public și a consolidat independența Băncii Naționale a Moldovei. Moldova a consolidat, de asemenea, statul de drept, adoptând o lege privind evaluarea extraordinară (adică verificarea completă) a judecătorilor. De asemenea, s-au înregistrat progrese în combaterea corupției printr-o mai bună colaborare între agențiile anticorupție și cele de aplicare a legii”, mai scrie în comunicat.

Asistența macrofinanciară face parte din angajamentul extins al UE de a sprijini Republica Moldova în fața numeroaselor provocări. Aceasta va contribui, de asemenea, la progresul țării pe drumul său european. Asistența totală din partea UE se ridică la 295 de milioane de euro.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media