igor grosu

Comasarea PA și PCCOCS: ce se schimbă și ce urmează. Explicațiile președintelui Parlamentului

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a explicat de ce a fost votată, în prima lectură, legea privind comasarea Procuraturii Anticorupție (PA) și a Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS). Potrivit acestuia, noua instituție, denumită Procuratura Anticorupție și Combaterea Crimei Organizate (PACCO), va avea misiunea de a combate corupția și crima organizată într-un mod mai eficient.

Grosu a subliniat că decizia vine după analiza activității celor două instituțiilor în perioada alegerilor prezidențiale și a referendumului din toamna anului trecut. Constatările arată că, în timp ce unele structuri au acționat, altele au preferat o poziție pasivă, ceea ce a creat vulnerabilități în sistem.

După ultimele alegeri din toamnă, prezidențiale și referendum, am avut două ședințe ale Consiliului Suprem de Securitate, unde s-a discutat ce s-a întâmplat în această campanie electorală, care a fost prestația instituțiilor care au sarcina să intervină și să nu permită imixtiuni din afară în procesul nostru electoral. S-a văzut că unele instituții au preferat mai mult așa o poziție de „observator”, să-i spunem așa, elegant, ca să nu-i zicem pe șleau”, a spus președintele Legislativului în cadrul unei emisiuni la un post de televiziune.

Potrivit oficialului, în urma unor analize a activității celor două procuraturi s-a concluzionat că crima organizată și corupția politică „au concrescut”, acoperindu-se reciproc. De aceea, a fost luată decizia de a concentra toate capacitățile existente într-o singură instituție, care să se ocupe exclusiv de combaterea acestor fenomene.

Președintele Parlamentului a mai menționat că, având în vedere situația din anul trecut la alegeri, autoritățile sunt obligate să ia măsuri pentru a nu admite aceeași experiență.

Evident că nu putem să mergem mai departe în 2025, când mai avem un exercițiu electoral și nimeni nu-și face iluzii că Kremlinul nu va pregăti iarăși o operațiune pentru a influența și a deturna procesul electoral. Și atunci, nouă, decidenților politici, nu ne rămâne nimic altceva decât de a veni cu soluții”, a explicat Grosu.

Prin urmare, potrivit oficialului, noua structură va prelua atribuțiile PA și PCCOCS și va funcționa cu un număr mai redus de procurori, însă cu un angajament mai ferm în lupta împotriva corupției și crimei organizate. În plus, proiectul face parte dintr-un pachet legislativ mai amplu, menit să întărească atribuțiile Comisiei Electorale Centrale și ale Ministerului Justiției pentru a preveni ingerințele externe în alegerile din 2025.

De partea legislativă am pregătit un pachet – e vorba de proiectul 381 care dă niște atribuții și Comisiei Electorale Centrale și Ministerului Justițșiei și.a.m.d. Făcând analize, am decis că concentrăm toate aceste capacități într-o singură instituție, în care să se regăsească – poate mai puțini la număr procurori, dar care să implice plenar în procesul de combatere a corupției și crimei organizate. Aici e toată esența. Noi trebuie sa pregătim țara pentru procesul electoral și să oprim avalanșa de intrervenții din afară”, a punctat Igor Grosu.

Amintim că Proiectul de lege care prevede comasarea Procuraturii Anticorupție și a Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, prin crearea noii structuri PACCO, a fost votat joi, 20 februarie, în prima lectură în Parlament.

Procuratura Anticorupție și Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) vor fi lichidate și reorganizate într-o nouă instituție – Procuratura Anticorupție și Combaterea Crimei Organizate. Proiectul de lege care prevede această reformă a fost înregistrat în Parlament și prezentat de deputatul PAS, Igor Chiriac. Ulterior, Veronica Dragalin a anunțat că demisionează din funcția de șefă a Procuraturii Anticorupție.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA