Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii (CNPAC) a lansat trei cărți speciale pentru copii de diferite vârste: 5-7 ani, 7-12 ani și peste 12 ani. Cărțile vin să sprijine educația părinților și copiilor în prevenirea fenomenelor abuzului sexual.
Aceste cărți îi ajută pe copii să înțeleagă mai bine ce înseamnă atingerile potrivite și nepotrivite, cum să recunoască emoțiile care le transmit semnale de alarmă și cum să ceară ajutor dacă se simt în pericol. În plus, oferă și ghiduri pentru părinți, pentru ca aceștia să poată discuta deschis și clar despre siguranța copiilor lor.
Cărțile au fost realizate cu implicarea directă a 20 de adolescenți din Moldova și din rândul refugiaților din Ucraina, membri ai Consiliului Consultativ al Copiilor CNPAC. Aceștia au contribuit cu idei și sugestii pentru a face materialele cât mai accesibile și relevante pentru tineri.
Pentru a face învățarea mai atractivă, cărțile sunt însoțite de animații interactive, care pot fi utilizate atât acasă, cât și la școală, în cadrul lecțiilor despre siguranță.
„Ideea este ca aceste cărți să fie citite împreună cu părinții, pentru ca cei mici să învețe cum să prevină abuzul și să reacționeze corect în situații periculoase”, a explicat Daniela Sîmboteanu, președinta CNPAC, în cadrul evenimentului de lansare.
Cum spuneam și anterior, cărțile sunt destinate inclusiv pentru adulți, oferindu-le instrumentele necesare pentru a aborda subiecte delicate într-un mod deschis și clar. „Noi, adulții, nu am avut acces la astfel de materiale când eram mici. Acum, părinții trebuie să învețe și ei cum să discute despre siguranță cu copiii lor”, a spus Tatiana Morari, co-autoare a cărților.
Potrivit CNPAC, materiale educative vor fi distribuite gratuit prin Centrul Republican de Asistență Psihopedagogică.