CNAM a încheiat contracte de circa 14 mlrd de lei cu prestatorii de servicii medicale

Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) a încheiat 430 de contracte în valoare de circa 14 miliarde de lei cu prestatori publici și privați care vor oferi în anul 2024 servicii medicale populației în cadrul sistemului de asigurare obligatorie de asistență medicală.

Suma, care reprezintă în jur de 92% din valoarea totală a fondurilor de asigurare medicală obligatorie pentru anul curent, va fi transferată eșalonat de către CNAM, în funcție de serviciile oferite lunar de prestatori.

Din acești bani, 7,7 miliarde de lei vor fi direcționați pentru acordarea asistenței medicale spitalicești.

Acest fapt a permis contractarea a 77 de spitale publice și private, care vor asigura tratarea a circa jumătate de milion de cazuri în diverse specializări – chirurgie de zi, cazuri acute și cronice, intervenții în cadrul programelor speciale, servicii de dializă, servicii de radioterapie pentru pacienții oncologici”, informează CNAM.

Specialiștii aduc la cunoștință că, în anul curent, s-a majorat esențial numărul de cazuri ce vor fi efectuate în cadrul programelor speciale, și anume:

  • intervenții pe cord;
  • protezare a aparatului locomotor;
  • operații de cataractă.

Peste 141 de milioane de lei au fost planificați pentru efectuarea a 10.500 de operații de cataractă, în creștere cu peste 1.600 de intervenții față de anul trecut. Mai mult de 400 milioane de lei au fost direcționați pentru aproape 6.000 de operații de protezare a aparatului locomotor, cu peste 700 de cazuri mai mult în comparație cu 2023. Numărul de cazuri de fertilizare in vitro aproape că s-a triplat, de la 60 de servicii procurate în 2023 la 170 în valoare de peste cinci milioane de lei, planificate pentru acest an”, precizează CNAM.

Spitalele care vor gestiona în 2024 cele mai mari bugete provenite din fondurile de asigurare medicală obligatorie sunt:

  • Institutul de Medicină Urgentă (729,6 milioane de lei);
  • Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” (701,6 milioane de lei);
  • Institutul Mamei și Copilului (586,8 milioane de lei);
  • Institutul Oncologic (549,4 milioane de lei);
  • Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime” (456,4 milioane de lei);
  • Spitalul Clinic Bălți (415,2 milioane de lei).

Pentru valorificarea sumei de 14 miliarde de lei, CNAM a încheiat contracte cu peste 120 de prestatori, dintre care aproape jumătate oferă asistență stomatologică.

Suma prevăzută pentru acordarea în anul curent a serviciilor medicale de urgență este de peste 1 miliard 312 milioane de lei sau 8,6% din fondul de bază.

Acești bani vor fi valorificați de doi prestatori autorizați, care vor prelua solicitările de pe întreg teritoriul Republicii Moldova – Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească și Policlinica de Stat”, notează CNAM.

Contractele încheiate cu prestatorii de servicii medicale și farmaceutice sunt plasate pe pagina web a CNAM, la rubrica „Prestatori de servicii medicale şi farmaceutice”.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media