Circa 60 de incendii de vegetație, înregistrate în ultimele 24 de ore. IGSU, apel către populație

Odată cu creșterea temperaturii aerului, crește și pericolul izbucnirii incendiilor de vegetație uscată. Doar în ultimele 24 de ore, pompierii au intervenit în 71 cazuri pentru lichidarea focarelor de ardere, transmite Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

În 59 de cazuri intervenția pompierilor a fost necesară pentru stingerea vegetației uscate. Alte 12 intervenții au fost întreprinse pentru stingerea gunoiului.
În total flăcările au compromis circa 180 hectare de teren în raioanele Glodeni, Nisporeni, Bălți, Ialoveni, Hâncești, Criuleni, Ștefan-Vodă, Cahul, Soroca, Călărași, Șoldănești, Anenii Noi, Rezina, Taraclia, Leova, Ungheni, Edineț, Orhei, Telenești și Cantemir.
În acest context, IGSU face apel repetat către oameni să NU aprindă vegetația uscată, gunoiul menajer și stufărișul, să NU arunce mucurile de țigară, chibrituri sau alte obiecte aprinse în zonele cu vegetație uscată sau spații forestiere.
În condiții de temperaturi pozitive, umiditate redusă și vânt, focarele se pot extinde cu repeziciune. Aceste incendii pot provoca pagube semnificative mediului, locuințelor și pot pune în pericol sănătatea și viața oamenilor”, atenționează salvatorii.
Pentru prevenirea incendiilor de vegetație, IGSU recomandă evitarea utilizării focului deschis în preajma terenurilor agricole, pădurilor și locurilor de agrement.
Salvatorii îndeamnă oamenii să nu arunce mucurile de țigară, chibrituri sau alte obiecte aprinse în zonele cu vegetație uscată.
IGSU atenționează, că persoanele care nu respectă prevederile legale riscă sancțiuni administrative. Arderea resturilor vegetale în câmp deschis se pedepsește cu amendă sau cu muncă neremunerată în folosul comunității.
Când observă incendiile de vegetație, oamenii sunt îndemnați să apeleze prompt Serviciul 112.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA