Circa 130 mii persoane, chestionate de la lansarea Recensământului. Directorul BNS, despre protecția datelor colectate

În doar patru zile de la lansarea Recensământului populației și locuințelor, au fost chestionate 127 mii de persoane și recenzate 65 mii locuințe de pe teritoriul țării. Despre aceasta a anunțat Oleg Cara, directorul general al Biroului Național de Statistică (BNS), în cadrul unui briefing.

„Conform datelor provizorii, la finele zilei de joi, 11 aprilie, au fost recenzate circa 65 mii locuințe. Au fost completate chestionarele de recensământ pentru 127 mii persoane”, a informat Cara.

Totodată acesta a precizat că numărul populației recenzate se referă nu doar la populația cu reședință obișnuită, fiind necesară intervievarea și celor care nu locuiesc în locuința vizitată de recenzor.

„Adică nu se referă doar la persoanele care de regulă locuiesc într-o localitate sau alta și pe teritoriul Republicii Moldova, dar poate să includă și persoanele care nu se referă la persoanele cu reședință obișnuită. Deja la etapa de prelucarre a datelor se va determina care din populația recenzată se va referi la cetățeni cu reședință obișnuită”, a spus directorul BNS.

De asemenea, Oleg Cara a explicat în ce mod vor fi protejate datele cu caracter personal.

„La momentul când interviul este finalizat, chestionarul se salvează, datele se criptează și se transmit la server. Și transmiterea este securizată. Se transmite pe cloud-ul guvernamental. Aici ne asistă colegii de la STISC. Ulterior aceste măsuri de asemenea vor fi aplicate. În procesul de producție aceste date vor parveni în formă pseudonimizată. Deci, datele, precum IDNP, va fi înlocuit cu un cod statistic și în cadrul prelucrării datelor de către personalul Biroului Național de Statistică, examinatorul nu va putea vedea această informație referitor la persoana X sau Y, deoarece datele de identificare vor fi excluse. Ulterior, după ce datele sunt prelucrate, este elaborată varianta Clean, în baza ei se vor genera tabelele. Datele vor fi prezentate atât total pe țară, cât și în profil teritorial, inclusiv la nivel de suprafețe mici de un kilometru pătrat. Atunci când se generează aceste date, avem grijă ca aceste date să fie pentru cel puțin 3 unități și să nu fie posibil de a identifica careva persoană de pe aceste arii mici”, a spus directorul BNS.

Oleg Cara a menționat că în procesul de colectare a datelor pentru recnsământ, recenzorii, circa 4000 de persoane,  se deplasează în teren și vizitează  fiecare clădire și locuință din cadrul sectoarelor care le revin.

Amintim că la data de 8 aprilie, în Republica Moldova a început recensământul populației și locuințelor. Recenzorii, autorizați și autentificați, vizitează locuințele pentru a adresa întrebări din chestionarul de recensământ, înregistrând răspunsurile pe tabletă.

Potrivit Ministerul Muncii și protecției Sociale, „participarea este obligatorie conform Legii nr. 231/2022. Datele sunt confidențiale și protejate de lege”.
Recensământul se va încheia la 7 iulie. Este o activitate de amploare națională care are loc o dată la 10 ani.

 

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media