Cinci cazuri de rujeolă au fost confirmate în Chișinău, iar alte șase sunt în așteptare

Cinci cazuri de rujeolă au fost confirmate de la începutul lunii mai, în Capitală. Alte șase sunt în așteptarea rezultatelor de laborator. Toți copiii infectați nu au fost vaccinați, spune șeful adjunct al Direcției municipale asistență medicală și socială, Vladimir Bolocan. Autoritățile trag un semnal de alarmă și îndeamnă părinții să-și protejeze copiii prin imunizare.

Potrivit ultimelor date oferite de Agenția Națională pentru Sănătate Publică, de la începutul lunii mai au fost confirmate cinci cazuri de rujeolă. Șeful adjunct al Direcției asistență medicală și socială Chișinău, Vladimir Bolocan, spune că pe lângă cele cinci cazuri de rujeolă confirmate, sunt alte șase suspecte. Din cei 11 copii, patru frecventează școala, iar trei merg la grădiniță.

”Toate cazurile care se raportează sunt pentru copii care nu au fost vaccinați sau au fost doar parțial vaccinați. La moment discutăm despre 11 cazuri. Rog insistent părinții să să gândească o dată în plus cu privire la sănătatea copiilor și să-i vaccineze”, Vladimir Bolocan, șef adjunct Direcția Asistența Socială și Medicală Chișinău.

Rujeola este una dintre cele mai contagioase boli din lume – de șase ori mai molipsitoare decât gripa. Pe lângă spitalizări și decese cauzate de complicații, precum pneumonie, encefalită, diaree cu deshidratare, rujeola poate provoca complicații ca orbirea, surditatea, sau dăuna sistemului imunitar „ștergându-i” memoria despre cum să lupte împotriva infecțiilor, lăsând supraviețuitorii rujeolei vulnerabili la alte boli. Boala poate fi prevenită doar prin vaccinare. În Republica Moldova, imunizarea se efectuează gratuit, cu 3 doze de vaccin. La vârstele de 12 luni, 6-7 ani și 15-16 ani.

Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, de la începutul anului, pe teritoriul Republicii Moldova au fost confirmate 70 de cazuri.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA