Autoritățile de la Chișinău nu cedează. În urma unei acțiuni de protest organizată marți la Tiraspol, Chișinăul a anunțat că nu se va lăsa intimidat și nu va renunța la noul Cod Vamal, care obligă agenții economici să achite taxe vamale, la fel ca toți cetățenii Republicii Moldova.
Vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian a declarat după ședința de Guvern că poziția Chișinăului este una fermă, iar antreprenorii trebuie să se conformeze documentului. Vicepremierul a mai spus că discuțiile cu Tiraspolul continuă, inclusiv pe tema fermierilor din Dubăsari, care vor fi obligați să achite taxe autorităților separatiste din stânga Nistrului.
„Vom avea discuții suplimentare, inclusiv mâine la Camera de Comerț la Chișinău. Inclusiv mâine o să mă întâlnesc cu fermierii în raionul Dubăsari. Concomitent insistăm pe lângă Tiraspol să clarifice și ei la rândul lor care este abordarea pentru că până în momentul de față un răspuns clar la acest subiect nu avem. Ni s-a spus că nu vor fi probleme cu trecerea autostrăzii Camenca-Tiraspol că pot apărea probleme cu taxe de import-export, dar lucru care nu a fost clarificat cu ei și așteptăm răspunsul domnului Ignatiev oficial la acest subiect”, afirmă Oleg Serebrian, vicepremier pentru reintegrare.
Serebrian a mai precizat că fermierii din raionul Dubăsari vor fi ajutați de autorități.
„Avem o discuție cu Ministerul Agriculturii. Vom vedea compensații sau în sens fiscal. Vă vom ține la curent întâi pe dumnealor, că sunt direct vizați, și vom comunica”, a menționat Serebrian.
Între timp, autoritățile separatiste de la Tiraspol au scos oamenii în stradă la un protest. Aceștia le-au spus jurnaliștilor din regiune că prevederile noului cod vamal sunt o nedreptate.
”Să nu uite conducerea Republicii Moldova că în partea stângă a Nistrului locuiesc peste 300 de mii de cetățeni ai Republicii Molodva și sper că conducerea acestei țări să aibă grijă și de ei și să scoată toate aceste restricții care au fost introduse la 1 ianuarie”.
„Cu acest Cod Vamal Republica Moldova încearcă să sufoce regiunea transnitreană. Moldova știe că mărfurile în regiunea transnitreană nu pot ajunge pe alte căi, doar prin Moldova. Încet încearcă să ne lege mâinile”.
La protest a fost prezent și prședintele separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, dar și primul lider separatist al regiunii transnistrene, Igor Smirnov, cel care a condus rebeliunea armată din 1992, sub îndrumarea Moscovei și susținerea directă a Armatei a 14-a ruse.
Protestele au fost marcate și de un incident, care a provocat un adevărat scandal. Jurnaliștii de la postul de televiziune TV8, Viorica Tătaru și Andrei Captarenco, care reflectau protestul din Tiraspol, au fost reținuți de așa numitele forțe de ordine din regiunea Transnistreană, în timp ce aceștia vorbeau cu protestatarii.
Jurnaliștii reținuți au reușit să le telefoneze colegilor și să le spună că au fost reținuți și că sunt duși la sediul pretinsului minister al securității de la Tiraspsol. La scurt timp Biroul pentru Politici de Reintegrare a anununțat că a trimis o sesizare de urgență reprezentantului politic în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană de la Tiraspol, Vitali Ignatiev, cu solicitarea de a elibera imediat jurnașiștii moldoveni și de a le oferi posibilitatea să revină în siguranță în Republica Moldova.
Potrivit site-ului TV8, jurnaliștii au fost reținuți separat și interogați aproape trei ore de așa-zisele autorități de la Tiraspol. Cei doi au spus că au fost impuși să șteargă tot ce au filmat la protestul din stânga Nistrului, după care au fost eliberați.
Procuratura pentru Combaterea Criminalității și Cauze Speciale a pornit un dosar penal pentru răpirea jurnaliștilor.
Un protest similar a fost organizat pe 11 ianuarie, la punctul ilegal de trecere Chișinău-Bender. O investigație a jurnaliștilor site-ului Zona de securitate a scos la iveală faptul că protestele împotriva taxelor vamale pentru companiile din regiunea transnistreană prevăzute de noul Cod Vamal, au fost regizate de afiliați ai liderului separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski. Printre protestatarii care au participat la manifestația de pe 11 ianuarie s-au evidențiat 3 membri ai „Forumului popular transnistrean”, organizație condusă de nimeni altul decât pretinsul președinte al regiunii.