Chișinăul își celebrează astăzi Hramul. Creștinii ortodocși sărbătoresc Acoperământul Maicii Domnului

Chișinăul își sărbătorește hramul la 14 octombrie, de Acoperământul Maicii Domnului, o sărbătoare marcată de creștinii ortodocși de rit vechi. Alegerea acestei zile ca hram al orașului a avut loc la trecerea în mileniul al III-lea și a fost decisă de Primăria Chișinău împreună cu reprezentanții Mitropoliei Moldovei și Mitropoliei Basarabiei.

Cele două Mitropolii au convenit să aleagă Acoperământul Maicii Domnului din cele trei hramuri ale Catedralei Nașterea Domnului.

Primarul Capitalei, Ion Ceban, a transmis un mesaj de felicitare pentru toți locuitorii Capitalei

”Chișinăul este casa noastră – unde, împreună, reușim să schimbăm lucrurile. Vă doresc sănătate, succes în toate și ca cei dragi să fie mereu aproape. La mulți ani, Chișinău, capitala țării noastre!”, a scris Ion Ceban.

Hramul Chișinăului, sărbătorit de Acoperământul Maicii Domnului, a fost ales în legătură cu prima atestare documentară a orașului ca așezare rurală. Această atestare a avut loc la începutul lunii octombrie 1436, cu puțin timp înainte de sărbătoarea religioasă. Alegerea acestei date simbolizează atât istoria localității, cât și legătura spirituală a comunității cu tradițiile ortodoxe.

Potrivit tradiției populare, Acoperământul Maicii Domnului marchează pregătirea ogoarelor pentru iarnă și simbolizează acoperirea pământului cu brumă. În această zi, unii credincioși aleg să țină post, considerând că astfel se protejează de boli, accidente precum înecul și de necazuri.

Se spune, de asemenea, că fetele care își organizează nunta în această zi vor avea parte de o căsnicie lungă și armonioasă. În unele sate, vitele sunt stropite cu apă sfințită pentru a fi ferite de boli, un obicei menit să asigure sănătatea animalelor în sezonul rece.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA