Chișinău
Chișinău

Chișinăul ar putea deveni Capitala Europeană a Tineretului în 2027

Chișinăul ar putea deveni Capitala Europeană a Tineretului, în 2027. Forumul European al Tinerilor a inclus Capitala noastră în competiția pentru acest titlu prestigios. O luptă aprigă se va da între cinci capitale europene, precum Malaga, Parma, Skopje și Fuenlabrada. Anunțul a fost făcut de Directorul Centrului Municipal de Tineret Chișinău, Petru Grecu.

 

”Zilele trecute Forumul European de Tineret a anunțat lista scurtă a orașelor finaliste pentru titlu de Capitala Europeană a Tineretului 2027, iar Municipiul Chișinăul este în Top 5 orașe. În acest sens, lansăm crearea platformei pentru Capitala Europeană a Tineretului 2027”.

Prin această platformă, municipalitatea își propune să colecteze idei inovatoare, să identifice nevoile specifice ale tinerilor din oraș și să elaboreze un plan de acțiuni complex, care să reflecte aspirațiile și potențialul orașului candidat pentru titlul de Capitală Europeană a Tineretului, au explicat reprezentanții Primăriei Chișinău.

În acest context, ONE TV a discutat cu câțiva tineri din Chișinău, care ne-au mărturisit că duc o viață activă și se bucură de oportunitățile oferite, însă vor să vadă și anumite schimbări legate de infrastructura orașului.

”Dacă este să ne uităm prin împrejurime, s-ar putea face niște schimbări, Chișinăul este o localitate frumoasă pentru noi, tinerii, în general. Noi suntem viitorul și noi trebuie să fim acei care să facă schimbarea în țara noastră. Știu foarte multe persoane sau colegi de-ai mei de la școală, care participă în foarte multe activități de voluntariat și asta este foarte important, pentru că voluntariatul este ceva care ajută și unește oamenii să facă schimbări în societate. Viitorul meu este în Chișinău și urmează să-mi trăiesc viața aici, iubesc Chișinăul”.

”Este un oraș destul de atractiv. Sunt multe parcuri și cred că este destul de potrivit pentru tineri. Nu cred că aș pleca, îmi place foarte mult orașul, mi se pare că noi dacă rămânem, tinerii putem face destul de multe schimbări”, 

”Viața pentru tineri mi se pare interesantă. Sunt centre culturale, evenimente, chiar am început să aflu mai mult despre chestii, spre exemplu, sunt centre culturale ca America House, unde sunt evenimente pentru elevi, care sunt gratis. ONG-uri care oferă burse, șanse pentru elevi, în Moldova se încearcă să dezvolte un mediu mai ambiant, mai plăcut pentru elevi, ca să se dezvolte pe plan educațional, pe plan personal și chiar e foarte distractiv, îmi place”.

Tânărul a enumerat și problemele cu care se confruntă.

”O problemă din viața mea e transportul comun, care e foarte aglomerat, vine foarte greu, dacă s-ar putea de adus autobuze mai performante, mai noi, s-ar putea de făcut o schimbare, să nu fie îmbulzeala asta în troleibuz. Din perspectiva mea, chiar aș vrea să aflu mai multe ce aș putea să fac în țara asta, dar nu prea găsesc informații, chiar trebuie să le caut, ca să văd ce companii angajează tinerii sau ce propun universitățile. Aș vrea să promoveze ideea asta că este un viitor pentru Moldova și în Chișinău poți să atingi scopurile tale.

În Grădina Publică „Ștefan cel Mare” l-am întâlnit și pe Luis, un tânăr de 30 de ani, din Brazilia, care a venit în Moldova ca să afle mai mult despre cultura și istoria țării. Brazilianul a fost surprins de ospitalitatea și deschiderea tinerilor din Chișinău, care l-au ghidat și l-au ajutat de fiecare dată când a avut nevoie.

”Eu sunt din Brazilia, dar am ajuns aici la Chișinău. Am văzut foarte mulți tineri în jur și cred că orașul este extraordinar și foarte confortabil pentru tineri. Viața de zi cu zi pare a fi extraordinară pentru tineri. Îi văd aici plimbându-se prin parc, vorbind cu prietenii sau jucându-se fotbal. Sunt foarte fericit. Am călătorit în Europa și este prima dată când ajung în Republica Moldova”.

Despre flexibilitatea tinerilor din capitală a vorbit și psihologul social Mihai Potoroacă. Cercetătorul a remarcat că printre punctele forte ale tinerilor chișinăuieni se numără „buna cunoaștere a limbii engleze și entuziasmul de a îmbrățișa ceva nou”.

”Dacă e să vorbim despre tinerii din Chișinău, ei sunt destul de dotați. La noi din an în an procentul tinerilor scade, e în descreștere și cauza e migrația, prima cauză, a doua natalitatea mai slabă”, Mihai Potoroacă, psiholog social ICJP

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, în municipiul Chișinău locuiesc 174.135 de tineri cu vârsta cuprinsă între 15 și 35 ani.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media