Clădiri prăbușite, incendii, comunicații întrerupte, accidente chimice și pericol de inundații. Toate au fost parte dintr-un scenariu complex de protecție civilă desfășurat în Capitală și în suburbiile municipiului. Autoritățile au simulat un dezastru natural de proporții, pentru a testa reacția în lanț a instituțiilor. Exercițiul a implicat 387 de persoane și 62 de unități de tehnică.
Potrivit scenariului, cutremurul a lovit în cursul dimineții, iar prima intervenție tactică a avut loc la Hotelul Național. Formațiunile de protecție civilă, pompierii, paramedicii și echipele psihologice au intervenit. Au fost simulate acțiuni de salvare-deblocare, evacuare a sinistraților, lichidare a incendiilor și acordarea primului ajutor.
În paralel, în orașul Vatra, forțele implicate au intervenit pentru fortificarea digului lacului Ghidighici, într-un scenariu care presupunea riscul iminent de inundație. Populația a fost evacuată din zona de risc. Autoritățile au testat capacitatea de informare rapidă și reacție coordonată în caz de urgență hidrologică.
Într-un alt caz, autoritățile au intervenit pentru lichidarea consecințelor unui accident feroviar cu scurgeri de substanțe toxice. S-au efectuat proceduri de izolare a focarului de contaminare.
Simultan, în incinta Spitalului Clinic Municipal „Sfânta Treime”, medicii au testat protocoalele de triaj în masă, primind „victime” ale cutremurului în regim de cod roșu.
Este al patrulea exercițiu de acest tip organizat de la începutul anului 2025. Următorul se va desfășura în luna septembrie.