distrugător american şi o fregată canadiană au tranzitat strâmtoarea Taiwan
distrugător american şi o fregată canadiană au tranzitat strâmtoarea Taiwan

China, în „stare de alertă” . Un distrugător american şi o fregată canadiană au tranzitat strâmtoarea Taiwan

China a afirmat joi că se află „în permanenţă la un nivel ridicat de alertă”, la o zi după ce două nave militare – una canadiană, alta americană – au tranzitat strâmtoarea Taiwan, pentru a doua oară în două luni, scrie Digi24.

USS Rafael Peralta, un distrugător american din clasa Arleigh Burke, şi fregata canadiană HMCS Ottawa au efectuat miercuri un tranzit de rutină prin strâmtoarea Taiwan, a indicat marina americană.

„Trupele prezente rămân constant în stare de alertă şi vor proteja cu hotărâre suveranitatea şi securitatea naţionale, precum şi pacea şi stabilitatea regionale”, a declarat colonelul Shi Yi, purtător de cuvânt al comandamentului teatrului de est al Chinei, într-un comunicat preluat de AFP.

El a calificat acest tranzit drept o „mediatizare exagerată” şi a afirmat că forţele navale şi aeriene chineze au „urmărit întregul traseu” al navelor.

Trecerea celor două nave intervine după ce două vase de război aparţinând SUA şi Canadei au parcurs la 9 septembrie aceeaşi rută maritimă îngustă ce separă insula de China continentală. Washingtonul şi aliaţii săi occidentali şi-au intensificat tranzitarea strâmtorii în cadrul „libertăţii de navigaţie” a navelor de război pentru a sublinia că este vorba de căi navigabile internaţionale, ceea ce a suscitat mânia Beijingului.

Anunțul marinei americane

Flota a VII-a a SUA a declarat într-un comunicat că tranzitarea strâmtorii Taiwan se face în conformitate cu dreptul internaţional şi „printr-un coridor în strâmtoare situat dincolo de marea teritorială a oricărui stat de coastă”.

„O astfel de cooperare este elementul central al abordării noastre pentru o regiune sigură şi prosperă, în care avioanele şi navele tuturor naţiunilor pot să zboare şi să navigheze şi să opereze oriunde permite dreptul internaţional”, se menţionează în text.

Ministerul Apărării taiwanez a indicat joi că a supravegheat tranzitul celor două nave în noaptea de miercuri spre joi şi a afirmat că „situaţia este normală”. Beijingul consideră Taiwanul drept o provincie a sa pe care nu a reuşit încă să o reunifice cu restul teritoriului după sfârşitul războiului civil chinez în 1949.

În consecinţă, guvernul chinez nu recunoaşte strâmtoarea Taiwan ca parte a apelor internaţionale. În septembrie, China a trimis 103 avioane în jurul Taiwanului într-un interval de 24 de ore, ceea ce Taipeiul a calificat drept un „record recent”. Beijingul şi-a intensificat ameninţările şi presiunile politice şi economice la adresa Taiwanului după sosirea la putere în 2016 a preşedintei Tsai Ing-wen.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media