Cetățenii vor să participe la campania pentru referendumuri. Societatea civilă cere modificarea legislației

Societatea civilă cere autorităților să ofere posibilitatea cetățenilor simpli de a participa direct în campaniile electorale pentru referendumuri, fără a susține poziția pentru sau împotrivă exprimată de formațiunile politice.

Comunitatea Watchdog.md propune deputaților să introducă în Codul Electoral noțiunea de „grup civic” și să ajusteze procedurilor de înregistrare pentru participanții la referendumurile republicane și locale, pe modelul înregistrării „grupurilor de inițiativă” care pot iniția astfel de exerciții electorale. Solicitarea este susținută și de alte oragnizații neguvernamentale, care consideră că astfel va fi facilitată participarea cetățenilor în procesele democratice.

În prezent, legislația oferă doar partidelor și blocurilor electorale dreptul de a face campanie electorală la referendum.

„Primul este modificarea articolul 1, care ține de noțiuni generale prin adăugarea expresiei grup civic, care ar însemna să fie grup constituit din cetățeni cu drept de vot, înregistrat în condițiile prezentului cod în vederea participării campaniei electorale pentru referendum. În noțiunea de participant la referendum să fie adăugat pe lângă partide politice, blocuri electorale și grupuri civice”, susține Valeriu Pașa, președintele Comunității WATCHDOG.

Președintele Comunității Watchdog.md afirmă că prin intermediul grupurilor civice, cetățenii cu drept de vot vor avea posibilitatea să participe la campaniile electorale pentru referendumuri, inclusiv prin accesul la dezabterile electorale și prin distribuirea pliantelor.

„Articolul 200, care reglementează înregistrarea participanților referendumul republican la aliniatul 3 să se completeze cu enunțul înregistrarea grupurilor civice, se efectuează în condiții similare. La aliniatul 5 la aceluiași articol propunem următoarea redacție Comisia Electorală Centrală în terment de trei zile examinează cererea și documentele anexate pentru înregistrarea grupului civic, după care adoptă o hotărâre cu privire la înregistrare în calitate de participant la referendum”, afirmă Valeriu Pașa.

Inițiativa Watchdog prezentată încadrul unei mese rotunde este salutată și susținută de Asociațiile Promo-LEX și ADEPT, dar și de Institutul Pentru Inițiative Strategice.

Să existe și să fie aprobat ulterior, un regulament al Comisiei Electorale Centrale, care ar trebui să definitiveze anumite aspecte importante”, afirmă Igor Bucătaru, expert Promo-LEX.

Președintele Comisiei parlamentare juridice, numiri și imunități a subliniat importanța inițiativei și necesitatea sporirii participării cetățenilor la procesele democratice.

„Noi vom analiza fiecare amendament, fiecare propunere pe care considerăm că sunt bine intenționate de a modifica prin îmbogățirea cadrului normativ actual. Din păcate până în 2024 noi nu avem un referendum constituțional care să fi produse efecte juridice”, subliniază Veronica Roșca, președintele Comisiei parlamentare juridice, numiri și imunități.

Printre riscurile identificate în cadrul discuției se numără finanțarea ilegală a grupurilor civice și bulversarea opiniei publice în legătură cu activitatea lor.

Discuțiile au loc în contextul în care președintele Maia Sandu și deputații PAS au anunțat despre intenția de a organiza în toamna acestui an un referendum constituțional privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, în aceeași zi cu alegerile prezidențiale. Opoziția socialistă și comunistă o acuză pe șefa statului că ar urmări capitalizarea politică a procesului de integrare europeană, fapt respins de Sandu.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media