foto:Digi24.ro

VIDEO Cetățenia Republicii Moldova, tot mai atractivă pentru străini. Șeful ASP: Solicitările practic s-au dublat

Cetățenia Republicii Moldova este tot mai atractivă pentru străini. Directorul Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu, a menționat că solicitările practic s-au dublat după declanșarea războiului în Ucraina, iar cei mai mulți solicitanți sunt cetățeni ruși și ucraineni.

Pentru a verifica minuțios toate actele persoanelor care aspiră la cetățenia Republcii Moldova, Eșanu a solicitat miercuri cabinetului de miniștri, în cadrul ședinței de Guvern, prelungirea termenului de obținere a cetățeniei moldovenești de la 20 de zile la șase luni.

În urma modificărilor propuse, Agenția va presta servicii pentru determinarea cetățeniei până la șase luni în loc de 20 de zile, care sunt astăzi stipulate în hotărârea de Guvern, iar pentru recunoașterea cetățeniei, care astăzi are loc timp de o zi va fi extins până la șase luni. În contextul numărului de solicitări în mod special după Februarie 2022. Noi avem practic o creștere cu 40 la sută numărul de cereri. Dacă în perioada 2020-2021 noi am avut 11 mii de cereri, în 2023 am avut peste 19 mii de cereri”, precizează directorul Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu.

Solicitarea de prelungire termenului de obținere a cetățeniei Republicii Moldova va permite autorităților să prevină cazurile de oținerea cetățeniei false, susține Eșanu.

Noi interpelăm autoritățile din statele emitente ale acestor țări. Dacă noi în anul 2021-2022 am depistat 7 cazuri de obținere a cetățeniei frauduloase, în această perioadă noi avem 30 de cazuri indentificate. Deseori autoritățile celorlalte state, fie din Ucraina, fie din Federația Rusă, nu răspund prompt, dar noi fără confirmarea acestor acte nu putem să oferim cetățenia. Ne asigurăm că datele sunt veridice”, a mai menționat Eșanu.

Potrivit directorului ASP, majoritatea solicitanților au tangente cu Republica Moldova.

Majoritatea covărșitoare o reprezintă dobândirea sau redobândirea sau recunoașterea cetățeniei. În ambele cazuri, este vorba de persoane care fie sunt născute pe teritoriul Republicii Moldova sau sunt descendenții direcți ai acestor persoane. Din acest număr majoritatea sunt persoane care dețin astăzi cetățenia Federaței Ruse, Ucrainei, dar avem solicitări și din Turcia, Bulgaria, România, Israel. Sunt copiii, nepoții persoanelor născute în Republica Moldova”, explică directorul ASP.

Autoritățile susțin că 70 la sută dintre solicitați sunt cetățeni ai Federației Ruse, iar 20% sunt din Ucraina.

Am avut perioade când foarte mulți concetățeni de-ai noștri au renunțat la cetățenia Republicii Moldova pentru a obține cetățenia Federației Ruse și în aceste cazuri ei revin să-și redobândească cetățenia Republicii Moldova”, precizează Eșanu.

Solicitat de ONE TV analistul politic Anatol Țăranu a subliniat că numărul cetăţenilor din Rusia și Ucraina care își doresc cetățenia moldovenească a crescut semnificativ deoarece oamenii fug din calea războiului.

Creșterea expulsivă a cererilor de cetățenie moldovenești este nimic altceva decât rezultatul acelui război, care are loc între Rusia și Ucraina. Și acest război face ca oamenii să încerce să evite toate greutățile și consecințele nefaste acestui război. Desigur printre cei care solicită această cetățenie sunt oameni care ar putea să contribuie la destabilizarea Republicii Moldova, expulzarea politică în Republica Molodva. Filiera de opținere a cetățeniei Republicii Moldova ar putea fi folosită de serviciile speciale ale Federației Ruse pentru a infiltra aici oameni pentru a destabiliza politica în Republica Moldova”, a spus Anatol Țăranu, analist politic.

În luna ianuarie 2024, printr-un decret emis de președintele țării, Maia Sandu 21 de cetățeni străini au primit cetățenia Republicii Moldova, cei mai mulți sunt din Federația Rusă, Siria și România

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media