Cum a fost prins Vladimir Plahotniuc și cum a fentat o dată Interpolul. Șeful Poliției, Viorel Cernăuțeanu, a oferit detalii în cadrul unei emisiuni la Euronews România. Șeful IGP a vorbit și despre actul de identitate bulgar al lui Plahotniuc, care este considerat „o noutate”. Dar și despre faptul că Rusia a cerut brusc extrădarea lui Plahotniuc. Cernăuțeanu afirmă că Moldova trebuie să beneficieze de procedura de extrădare.
Cum a fost prins Vladimir Plahotniuc
„În această perioadă, am avut un schimb de date cu colegii din Grecia, în special marți și miercuri. Anterior, cetățeanul Plahotniuc a mai apărut pe notița roșie de alertă referitor la anumite state europene. Era supus unor măsuri speciale și de către colegii de la crimă organizată din Grecia.
În contextul zilei de miercuri și celei de marți, pot confirma cu certitudine că marți, la orele 4:30 dimineața, el a fost reținut în momentul în care încerca să se îmbarce într-o aeronavă, pentru plecarea spre Dubai. E greu de a face o concluzie exactă, dar intuiesc că e o formă de a fi mai departe de statele europene care sunt mult mai deschise procesului de reținere și extrădare în astfel de cazuri. Cred că era o tentativă de a se eschiva pentru o perioadă ulterioară și acestui proces. Este una din versiuni, care lasă o ipoteză de lucru, atât timp cât persoana, foarte rapid și fără a avea niște bagaje la el și fără nimic, doar cu un ghiozdan de spate, a încercat să plece, intuim că a avut ceva suspiciuni care l-au determinat de a încerca să plece”, a explicat Cernăuțeanu.
Actul de identitate bulgar al lui Plahotniuc, considerat o noutate, spune șeful IGP.
„Am știut de o sumedenie de cetățenii și acte de identitate pe care le poseda, dar faptul deținerii și a cetățeniei bulgare cu alt nume a fost cumva o noutate. Dar trebuie să stabilim dacă a fost un act de identitate perfectat legal, un act fals sau un furt de identitate. E greu să confirm care au fost exact alte state europene Interpol de a ne informa dacă, cu o astfel de identitate, a mai fost prezent într-un stat, fie că e european, fie că e stat membru Interpol, a precizat șeful IGP.
S-au făcut și cercetări suplimentare, spune șeful IGP
„Cetățeanul Plahotniuc a fost anunțat în căutare atât pe datele de identitate care ne erau cunoscute ca cetățenie, că vorbim de al Moldovei, că vorbim de al Rusiei, de al României și de acea identitate a Mexicului, dar în afară de acestea, am solicitat către toți partenerii ca identificarea persoanei să se materializeze mai mult pe aspectul de cunoaștere facială, nu doar pe datele de identitate, deoarece intuiam că poate utiliza și alte date de identitate cu imaginea sa. Una dintre întrebările formulate e care a fost exact metoda și mecanismul care a dat alerta de Interpol. Noi am văzut că a fost această alertă în Grecia, în aeroportul din Atena.
Dacă nu greșesc, dumnealui deține cetățenia statului român, cu identitatea și cu numele real, dar nu aș vrea să fac acum afirmarea exactă. Știu cu certitudine că s-a făcut o interpelare oficială către colegii din România, dar nu pot trage concluzia finală. În notificarea făcută către România, inclusiv ieri, când a fost reținut, nu ar fi avut argumentare decât faptul că cetățeanul statului dumneavoastră a fost reținut”, a precizat Cernăuțeanu.
Viorel Cernăuțeanu confirmă că Rusia a declarat că vrea să-l extrădeze la Moscova. „A apărut în notița de căutare și am fost informați și noi despre faptul că Rusia, astăzi, a depus solicitare. Dar și pe anumite dosare anterioare”, a spus șeful IGP.
Cernăuțeanu spune că nu crede că ar fi posibil ca Plahotniuc să ajungă în Rusia:
„Dacă pornim de la normele Constituției Interpol, nu cred că ar fi posibil ca Plahotniuc să ajungă în Rusia, deoarece mandatul de căutare, care a servit ca temei de reținere, a fost cel al Republicii Moldova. Noi am fost cei care am solicitat acest lucru, noi am fost primii, solicitarea noastră este din luna martie. Solicitarea noastră e de mult mai devreme, de 4-5 ani, dar la acea etapă, comisia de examinare a fișierelor Interpol a respins căutarea lui Plahotniuc, pe motivul articolului 3 din Constituție, invocându-se aspectul politic.
Dar în același timp, la acea etapă, la comisia de examinare a fișierelor, era un alt cetățean reținut la acel moment sub măsură preventivă în Franța, care era parte a comisiei de examinare a fișierelor, cetățeanul moldovean Pârlog. Nu că el nu a acceptat, dar el era membru al comisiei de examinare a fișierelor. Și cumva vedem că și-a pus o amprentă. Nu vreau să aduc o acuzație directă. Dar acest Pârlog, pe timpul guvernării lui Plahotniuc, a deținut anumite funcții, inclusiv director al SIS”.
Cernăuțeanu afirmă că Moldova trebuie să beneficieze de procedura de extrădare a lui Plahotniuc.
„În urma contestării deciziilor care au fost anterior, în luna martie, pe ultima contestare pe care am depus-o pe acea decizie, Interpolul a acceptat solicitarea noastră și a dat curs căutării internaționale. Rusia a făcut solicitarea astăzi. Pornind de la ideea cine este primul solicitant în procedura respectivă și care este de fapt impactul asupra formei de căutare și acțiunilor în comisie, după toate regulile de protocol, noi suntem cei care trebuie să beneficiem de procedura de extrădare a cetățeanului Plahotniuc către Moldova. După convenția care reglementează procesul de extrădare, ar trebui să fie până la 40 de zile. În același timp, înțelegem anumite aspecte de jurisprudență care pot avea loc pe teritoriul statului grec. E vorba de contestări, anulări, revendicarea anumitor drepturi, etc. Intuim că și-ar putea revendica și alte drepturi, ceea ce ar tergiversa puțin acest proces”, a spus șeful IGP.
Citește și: Vladimir Plahotniuc, plasat în arest pentru 40 de zile
Amintim că autoritățile elene au descins în vila în care locuiau Vladimir Plahotniuc și Constantin Țuțu, reținuți în Grecia. Poliția elenă a publicat imagini cu momentul perchezițiilor și anunță că a confiscat 155.000 de euro și 17 documente false.
În 2019, Moldova a solicitat INTERPOL să îl anunțe în căutare internațională pe Plahotniuc pentru spălare de bani și implicarea în „Frauda Bancară”. O schemă prin care peste un miliard de dolari au fost scoși ilegal din sistemul bancar moldovenesc în perioada 2013-2015. În 2020, INTERPOL a respins cererea, iar toate datele despre Plahotniuc au fost șterse din sistemul organizației, la solicitarea acestuia.
Procuratura Anticorupție a inițiat în aprilie 2024 o investigație privind o presupusă schemă de corupție. Investigația a influențat deciziile INTERPOL de a respinge cererile Republicii Moldova de anunțare în căutare internațională a lui Plahotniuc. Pe baza probelor obținute, autoritățile moldovene au transmis în octombrie 2024 un nou demers către INTERPOL, solicitând redeschiderea cazului.