Centrul „În Brațele Mamei”, un loc sigur pentru mame cu copii care au fost supuse violenței domestice

Mii de femei din țara noastră sunt supuse anual violenței domestice. Multe dintre ele ajung victimele violenței fizice, psihice sau sexuale, încă de la vârsta de 15 ani, și doar foarte puține au curajul să fugă din calea agresorului.

La Centrul Maternal „În Brațele Mamei” au fost găzduite până în prezent 187 de mame împreună cu copiii lor. Printre acestea este și o tânără în vârsta de 19 ani.

El cu palma lovea, dar știa unde să lovească: prin burtă, prin coaste ca să nu se învinețească, să nu vadă vecinii, prin coate lovea”.

Pe Cristina am găsit-o la Centrul Maternal „În Brațele Mamei, pregătind laptele pentru băiețelul ei de doar un an.

Tânăra s-a căsătorit imediat după absolvirea gimnaziului. La început, spune ea, totul părea desprins din povești, dar tânăra nu știa că soarta îi pregătise o luptă grea. După doar două luni de căsătorie, a început coșmarul.

În fiecare zi ne certam, nu vorbeam câte două trei zile, după care iar ne certam. Eu îi spuneam că dacă tot așa o să continuăm, eu o să mă duc. Apoi s-au început amenințările, precum că dacă încerc să plec, o să mă omoare, iar el va sta în pușcărie și băiatul o să rămână cu mama”.

I-a cerut ajutor soacrei, dar aceasta i-a întors spatele.

Mama lui ne-a spus în față că, dacă bărbatul te lovește cu o palmă și nu ai coaste rupte, asta nu e bătaie”.

Într-o zi și-a spus că nu mai merită să sufere atât de mult și a fugit de acasă.

Mama a răbdat violența și e invalid de o mână și un picior. Când am văzut că la mine e violență, am zis că trebuie să mă duc să nu ajung ca mama. Am strâns câteva haine pentru băiat și i-am spus mamei lui că mă duc cu băiatul la policlinică că se simte rău, am luat cartelele medicale, m-am urcat în mirobuz și am venit încoace”.

De șapte luni Cristina trăiește în siguranță la Centrul Maternal „În Brațele Mamei”. Acum tânăra visează să devină bucătar și să-și găsească un loc de muncă.

Permanent tremuram, aveam niște dureri de stomac, dar acum nu mai simt frica față de dânsul, că am înțeles că nu are rost”.

Nicoleta a ajuns la Centrul de plasament acum câteva luni, fiind ajutată de oamenii legii, după ce a fost lovită în cap. Totul ar fi început când a rămas însărcinată, spune victima.

Eu aici așa m-am calmat, am găsit așa o liniște sufletească și ajutor psihologic, nu aș putea să mă întorc în viața aceea când frica e la superlativ, nu vreau să trăiesc cu frica aceea. Într-o zi a luat ciocanul în mână, fără nici un motiv, a venit agresiv, după ce a făcut abuz de alcool și a nimerit cu ciocanul în cap”.

Femeia a încercat de nenumărate ori să plece, însă tot de atâtea ori soțul i-a promis că se va schimba.

Cădea în genunchi, își cerea scuze, spunea că moare de dragoste față de mine. Dragostea asta mă înnebunește, el îmi spunea el”.

Odată ce ajung la centru, femeile beneficiază de consiliere psihologică.

Psihologul Irina Postică spune că deseori se întâmplă ca adolescenții să fugă de problemele pe care le au acasă.

Ei consideră, din punctul lor de vedere, că ar putea să găsească fericirea într-o relație, dar din păcate se întâmplă să aibă parteneri care nu sunt demni de încredere și să intre într-o relație toxică și distructivă. Vin cu un grad înalt de anxietate, le este greu să se deschidă, să aibă încredere, până trec o perioadă de adaptare și conştientizează că pot avea încredere, se pot deschide, aceasta le ajută foarte mult să depășească și să meargă mai departe”, explică psihologul.

Centrul găzduiește acum 10 persoane, dintre care majoritatea au ajuns aici din cauza violenței domestice. Pe lângă cazare, produse alimentare și consiliere psihologică, centrul le oferă tinerelor mame posibilitatea de a se dezvolta profesional.

Pentru mamele minore care vin la noi la centru, care nu au reușit să își facă o profesie sau să-și finalizeze studiile, încercăm să le înscriem la studii de profesionalizare, anul trecut două mămici au făcut studii la noi la centru și copilașii frecventând creșa care tot este un proiect în brațele mamei și oferă servicii pentru copii de la 3 luni până la 3 ani și aceasta este un adevărat sprijin pentru mamele care fiind nevoiete să lucreze sau să învețe”, a spus Mihaela Belei, coordonatoarea Centrului.

Beneficiarele centrului îndeamnă femeile să nu accepte abuzul și să-și construiască un viitor în siguranță.

Să nu suporte violența în familie. Dacă vezi că e violență, nu mai da șanse, du-te, găsește, du-te, nu sta”.

Conform datelor oficiale, în 2023, au fost înregistrate 1510 infracțiuni de violență în familie, dintre care 35 de cazuri soldate cu deces.

Potrivit Biroului Național de Statistică, șapte din zece femei cu vârsta între 15 – 65 ani, au fost supuse cel puțin unei forme de violență pe parcursul vieții lor, din partea unui membru de familie.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA