Cel mult 4 200 de persoane vor fi admise în acest an pentru a participa sâmbătă la ritualul aprinderii Focului Haric din curtea Bisericii Sfântului Mormânt din Ierusalim. Potrivit unei vechi tradiții, ceremonia sacră marchează anual punctul culminant al calendarului ortodox, aprinderea flacării sfinte chiar pe piatra mormântului mântuitorului, semn al Învierii lui Hristos. Ritualul, considerat de credincioși a fi o minune, dă startul sărbătorilor pascale pentru creștinii ortodocși din întreaga lume.
Restricțiile din acest an sunt impuse din cauza insecurității regionale. În trecut, peste 10.000 de credincioși se înghesuiau în curtea bisericii de Sâmbăta Mare, acolo unde Iisus a fost răstignit, îngropat și unde a înviat în cele din urmă.
Conform ritualului secular, Patriarhul grec, Teofil al 3-lea însoțit de clerul său și tradițional de patriarhul armean și de episcopul copților înconjoară mărșăluind de trei ori Sfântul Mormânt, după care citește rugăciunea pentru Pogorârea Sfintei Lumini, își înlătură veșmintele și intră singur în mormânt.
După ore de așteptare, Patriarhul iese din încăperea mormântului rostind rugăciuni și împarte flacăra sfăntă credincioșilor locali și pelerinilor străini.
„Lumina sfântă” este adusă și la Chișinău nu de o singură mitropolie ortodoxă, ci de două. În Republica Moldova, „focul haric” urmează a fi adus în acest an, pentru a 22-a oară.