CEDO a acceptat sa examineze plângerea fostului șef al statului, Igor Dodon, privind interdicția de a ieși din țară, impusă în legătură cu dosarul „kuliok”. Dodon susține că nu a solicitat despăgubiri materiale.
”Pentru mine, persoană care a ocupat mai multe funcții de demnitate publică, aceasta nu poate fi un motiv de mîndrie și bucurie. Faptul că a trebuit să ajung tocmai la CEDO pentru ca să cer dreptate și să se constate abuzurile comise de politicienii aflați la guvernare în țara noastră în complicitate cu pionii lor din justiție, nu mă bucură”, a declarat Igor Dodon.
Dodon susține că s-a adresat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru a recunoaște încălcările drepturilor omului față de el.
”Eu nu pretind la careva satisfacții materiale. Pentru mine este importantă constatarea încălcărilor drepturilor omului și faptul că aceste constatări vin de la o jurisdicție internațională cu adevărat notorie în domeniul protecției drepturilor omului și a libertăților fundamentale. Chiar mi-aș dori ca dosarul meu la CEDO ca și altele asemenea, depuse de oamenii noștri la Strasbourg, să-i determine în sfârșit pe judecătorii și procurorii noștri să înțeleagă că ei nu sînt instrumente în mîna politicienilor, ci sunt instituții de aplicare a legii și protecție a drepturilor omului”, a mai adăugat Igor Dodon.
La originea dosarului intitulat ”kuliok„ se află un clip video dintr-o întâlnire din iunie 2019 între Igor Dodon, Vladimir Plahotniuc și Serghei Iaralov, unde se vede cum liderul PDM îi înmânează lui Dodon o pungă neagră, presupus a conține bani.
Igor Dodon este implicat și în alte două cazuri penale, unite și aflate în faza de judecată preliminară la Judecătoria Chișinău. Este acuzat de „abuz în serviciu de către o persoană cu funcție de demnitate publică, în favoarea unui grup criminal organizat”, într-un caz cunoscut sub denumirea de „Energocom”, și de utilizarea și posesia unui document oficial falsificat.