CEC explică procesul de votare și pașii până la învestirea președintelui ales

Comisia Electorală Centrală (CEC) a lansat un video informativ în care explică procesul de votare și etapele care urmează până la depunerea jurământului de către noul președinte al Republicii Moldova.

 

Președinta CEC, Angela Caraman, menționează că un alegător poate vota o singură dată la o singură secție de votare. După încheierea votării, funcționarii electorali vor începe numărarea voturilor.

„Rezultatele preliminare vor fi transmise de către birourile electorale prin intermediul sistemului informatic, iar Comisia Electorală Centrală le va afișa în regim online. Alegerile sunt considerate valabile dacă la ele au participat cel puțin 1/3 dintre alegătorii înscriși în listele electorale. În cazul în care niciunul dintre candidații la funcția de președinte al Republicii Moldova nu va întruni cel puțin jumătate dintre voturile alegătorilor care au participat la alegeri Comisia va dispune organizarea în 2 săptămâni a turului 2 de scrutin, cu participarea primilor 2 candidați care au întrunit cel mai mare număr de voturi în primul tur de scrutin”, spune Angela Caraman.

În cazul turul doi, scrutinul va fi declarat valabil dacă la el vor participa cel puțin 1/5 dintre alegătorii înscriși în listele electorale. Va fi declarat ales candidatul care a obținut cel mai mare număr de voturi în turul 2 de scrutin.

„Ulterior, în termen de 10 zile de la primirea actelor de la Comisia Electorală Centrală, dar nu mai devreme de soluționarea definitivă a tuturor contestațiilor, Curtea Constituțională confirmă sau infirmă legalitatea alegerilor și validează mandatul președintelui ales”.

Angela Caraman a venit cu un mesaj pentru cetățeni.

„Fii conștient, participă la votare și alege președintele tău pentru următorii patru ani”.

Alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova vor avea loc pe data de 20 octombrie.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA