Mesele îmbelșugate din noaptea de Revelion pot deveni o provocare pentru sănătate, mai ales dacă sunt consumate fără măsură. Medicii și nutriționiștii recomandă cumpătare și echilibru. Specialiștii subliniază importanța unui meniu variat, bogat în legume și fructe, pentru a evita problemele digestive.
Nutriționistul Sergiu Munteanu ne sfătuiește ca mesele de sărbători să includă preparate mai ușor digerabile, cum ar fi peștele, care este bogat în acizi grași omega-3.
”Regula principală este dacă consumăm ceva din carne sau grăsimi să fie combinată cu legume, asta este impactul negativ a constipației și a carnea roșie. În afară de aceasta este necesar să fie și fructele, chiar unele fructe ajută la digestia cărnii, de exemplu kiwi, ananas, grepfrut, mango”, Sergiu Munteanu, nutriționist.
Specialiștii afirmă că pentru o digestie mai bună, produsele din carne pot fi combinate cu varză murată sau roșii, și atrag atenția asupra modului de preparare a cărnii.
”Când preparăm carnea este important să o preparăm la temperatură cât mai joasă, 140, 150, nu chiar 200, ceea ce este pe tigaie, de aceea coaptă este mai bine sau fiartă. La temperaturile peste 200 de grade se formează substanțe cancerigene care sunt destul de periculoase”, Sergiu Munteanu, nutriționist.
Medicii susțin că, în urma consumului excesiv de alimente, întreg sistemul digestiv are de suferit, însă cel mai grav afectat este pancreasul.
”Consecințele afectării ar fi dureri acute în centură care practic ne mimează durerea de stomac doar că iradiază și în partea dreaptă și în partea stângă și apar vome care nu duc la calmarea simptomelor, de obicei în patologia gastrică o vomă ne ușurează starea și putem să nu mergem la medic, dar pe când pancreatita acută sau acutizare a pancreatitei cronice vom avea vome care nu schimbă tabloul clinic și merge spre grav”, Denis Ardeleanu, medic gastroenterolog.
Pentru a evita astfel de situații, medicii recomandă ca cina festivă să fie consumată înainte de ora 22:00, iar la miezul nopții, ar fi bine ca oamenii să se limiteze la o cupă de șampanie.
”Noi avem niște ceasuri biologice, pancreasul și stomacul trebuie să își dea sucurile și enzimele la ora dată, dacă noi facem în afara acestor ore indiferent spre dimineața, seara sau noaptea, atunci avem o calitate mai proastă a digestiei, alimentele se vor reține mai mult timp în organ, mai ales dacă suntem pe timp de noapte organismul e pregătit să mergem la culcare totul se încetinește și ceasul biologic nu se activează și avem o agitație psiho-motorie”, Denis Ardeleanu, medic gastroenterolog.
Persoanele care suferă de diabet, hipertensiune sau alte boli cronice trebuie să fie extrem de atente la alimentație. Specialiștii în sănătate recomandă acestora să evite mâncărurile bogate în grăsimi, zahăr sau sare.