știri.md

Ce spun profesorii și părinții despre noua lege care prevede amenzi celor care jignesc cadrele didactice

Profesorii și părinții salută modificarea Codului penal și a Codului contravențional, adoptată joi în lectura finală de către Parlament, care prevede că insultarea cadrelor didactice, jignirea onoarei, a demnității sau a reputației profesionale, însoțită de acte de huliganism și vătămare corporală, va fi sancționată cu amendă de până la 7500 de lei sau chiar cu arest. Dascălii susțin că așteaptă de mult timp această modificare și speră că în așa mod profesia va deveni din nou una respectată.

Directoarea Liceului Teoretic Mihai Viteazul din Capitală, Nelly Berezovschi susține că orice inițiativă care îmbunătățește procesul educațional este binevenită, însă părinții sunt cei care trebuie disciplinați.

”Este o generație de părinți care are o altă viziune asupra conlucrării cu școala, copilului cu pedagogul. Și de aici apare o problemă de ambiție la unele. 06:18 MUSCĂ 06:34 Codul educației va fi supus unor modificări. Fiecare 5-10 ani ne oferă o altfel de așteptări și o altfel de abordare a problemelor. Și pentru noi este foarte importantă această susținere a organelor ierarhic superioare care prevăd susținerea în primul și în primul rând a pedagogului și creea unei stări de bine în instituție”, Nelly Berezovschi, directoarea Liceului Teoretic ”Mihai Viteazul” din Capitală.

”Pentru Republica Moldova această inițiativă este una nouă, dar dacă ne uităm în alte țări această metodă de pedeapsă este demult implementată. O consider binevenită că dacă nu o conștientizează, părintele, copilul greșeala pe care o comite prin insultare, atunci trebuie să intervină o pedeapsă financiară. O amendă disciplinează ca și pe șoferii în trafic și profesorii cu siguranță se vor simți mai bine, mai cu drepturi depline. Astfel vor crește respectul față de această profesie de profesor”, Lucia Lisnic, președinta comitetului părintesc, Liceului Teoretic ”Mihai Viteazul” din Capitală.

Elevii claselor absolvente susțin că noua modificare i-ar putea disciplina pe cei care vor insulta dascălii.

”În primul rând educația vine de acasă și nu poți să insulți un profesor. Este o acțiune josnică. Eu cred că amenzile respective în mare parte vor disciplina, dar nu este cheia pentru a rezolva această problemă. Cultivarea valorilor morale de acasă este cel mai important”.

”Consider că este o decizie corectă. Pe parcursul școlii, personal m-am străduit să nu fac acest lucru, dar am văzut cazuri care au fost insultați sau batjocoriți profesorii în ciuda eforturilor depuse. Și cred că ar trebui luate măsurile neapărat. Pentru că este o carență de profesori în Republica Moldova și trebuie prețuiți la maxim”.

”Asta i-ar educa într-un oarecare fel și pe părinți și pe elevi”.

Și părinții salută acest amendament votat de către deputați.

”Nimeni nu trebuie să fie insultat, de aceea este o decizie corectă”.

Responsabilii din cadrul Federaţiei Sindicale a Educaţiei afirmă că noua modificare va spori protecția la locul de muncă a cadrelor didactice.

”Cazurile de agresiune psihologică și fizică contra profesorilor se sporesc și aceasta afectează și imaginea pedagogului în societate, inclusiv dorința tinerilor de a veni la facultate.  Credem noi că aceste măsuri vor spori protecția la locul de muncă a cadrelor didactice și credem că prin consens prin aceste măsuri de penalizare și profilaxia unor cazuri de violență. Mai ales ultimul caz de la Drochia ne a șocat pe toți s-a arătat că acest fenomen există”, Ghenadie Donos, președintele federației sindicale a educației.

Anterior și ministrul Educației, Dan Perciun a scris pe pagina sa de Facebook că hărțuirea profesorilor sau a directorilor instituțiilor de învățământ este inacceptabilă și poate duce la consecințe grave, astfel că va cere sprijinul Legislativului în vederea modificării Codului Contravențional.

Conform modificărilor votate joi de deputați, persoanele care vor ultragia cadrele didactice riscă amenzi de până la 1 250 de lei.
Totodată, jignirea premeditată a onoarei, demnității sau a reputației profesionale, însoțită de acte de huliganism sau vătămare corporală, va fi sancționată cu amendă de până la 7 500 de lei sau cu arest contravențional de până la 15 zile.

Potrivit amendamentului, amenzile vor fi aplicate de poliție în baza depunerii unei plângeri. Aceasta poate fi depusă și de persoanele care sunt martori ai scenelor când un profesor este abuzat sau insultat.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media