digi24

VIDEO Ce spun elevii și profesorii despre faptul că telefoanele mobile ar putea fi interzise în timpul orelor

Telefoanele mobile ar putea fi interzise în timpul orelor în școlile din Republica Moldova. Anunțul a fost făcut de ministrul Educației, care susține că există mai multe solicitări în acest sens din partea profesorilor. Dan Perciun a subliniat că în unele țări, și chiar în unele instituții din țara noastră, aceste practici sunt deja aplicate.

”În discuțiile cu părinții care le avem, cu cadrele didactice care apar permanent, ce nu îl putem ignora și trebuie să îl discutăm public. Vom creea un grup de lucru la MEC scopul căruia va fi pe deoparte ce fac alte țări într-o manieră structurată, ce spune literatura științifică pe acest subiect pe de altă parte ce ar reglementa utilizării lor, unde ar trebui să fie depozitate și ce acțiuni întreprinde școala în diferite circumstanțe”, a spus Dan Perciun

Liceul Grigore Vieru din Băcioi, municipiul Chișinău a implementate unele metode de depozitare a telefoanelor mobile în timpul orelor. Directoarea instituției spune însă că profesorii întâmpină dificultăți cu elevii din clasele liceale, care refuză să se conformeze cerințelor instituției. Însă odată cu aprobarea unui regulament în acest sens, profesorii speră să soluționeze problema.

În clasele mici este mult mai ușor să vii la un acord cu părinții.  Nu acceptă cei mari fiindcă este un bun personal care îl păstrează la ei. Atunci când va exista un act normativ care va pune impediment care va interzice utilizarea la ore, pentru că suntem asigurați cu alte mijloace didactice eficiente de comunicare în cadrul procesului educațional care am putea să le folosim util”, Natalia Eftode, directoarea Liceului Teoretic ”Grigore Vieru”, Băcioi

Profesorii susțin că elevii nu se concentrează în timpul orelor la materia predată, iar însușita este tot mai slabă.

”Noi ne confruntăm cu probleme serioase, luptăm, lecțiile noastre s-au transformat în luptă, tot timpul trebuie să monitorizăm. Elevii nu reacționează când le facem observație sau se supără.  Și pe noi ca e bulversează ca profesori, îți pierzi ideile, te perturbează undeva tot procesul distructiv, este deranjant nu ascultă dar stă și se uită în telefon, dar mai grav că a văzut ceva cu colegul râd la lecții, se distrează pe seama celor văzute”, Viorica Calancea, profesoară de Limbă română

”Deseori noi când le dăm sarcini pentru acasă acelea informații sunt luate din telefon, nu sunt relevante și nu sunt la temă. Sunt situații când la ore avem nevoie de situații din telefon atunci profesorul le permite, dar în majoritatea cazurilor telefonul nu este necesar la lecții. Consider eu asta este o boală a secolului 21 și o consider pandemie. Nu este bine deloc, telefoanele sunt pe locul unul la școală”, Lilia Gatman, profesoară de Georgrafie

Elevii au păreri împărțite despre propunerea ministerului Educației.

”Nu este corect în primul rând pentru noi ca oameni, fiecare poate are necesități de a da un apel, de a primi un apel important, chiar și același părinți s-a întâmplat ceva, poate se simte rău și poate vrea să anunțe părinții dar ține în el. E factorul omenesc care are nevoie de momentul lui personal și același mesaj, clar lucru nu sunt de acord. Ce o să faci în acest sens? Nu o să respect legea”

”-Noi ne concentră pe telefon nu putem să facem două lucruri odată și ca să fim atenți la lecție cred că trebuie să lăsăm telefoanele într-o parte.

-Ați avut observații din partea profesorilor?

-Da, a fost”

 ”De obicei îl țin la silențions în geantă în caz că profesorii cer ceva informații îl scot dar așa îl țin în geantă”.

Unii părinți sunt de părere că elevii ar trebui să vină la ore doar cu pixul, caietele și cărțile, însă uneori copiii sunt nevoiți să folosească telefonul în timpul orelor la solicitarea profesorilor.

”Noi nu putem să îi limităm în secolul 21, să-i limităm de digitalizare, dar să îi învățăm cum să gestioneze corect timpul în telefon”.

”Am elev în clasa a 6 noi optăm pentru cutiuță, pentru cutia telefoanelor deoarece copii având telefonul și în timpul lecțiilor și în timpul pauzei ei sunt foarte distrați și sustrați de telefon”.

Propunerea Ministerului Educației este susținută și de psihopedagogi. Aceștia afirmă că telefoanele mobile utilizate în prima parte a zilei, când elevul este la ore, influențează negativ dezvoltarea intelectuală a elevilor.

”Dimineața dacă copilul este trezit și are o dispoziție bună în loc să ia o carte să citească pentru lecție, el ia telefonul și stă în telefon, ajungând la ore cumva creierul copilului este obosit și având atâta informație văzută de pe telefon nu asimilează ceea ce i se dă la lecție și cumva se obosește mult mai repede de cât ar trebui să fie norma”

Conform datelor statistice, 97% dintre elevii de liceu pleacă la școală cu telefonul mobil. Majoritatea îl țin în bancă, deschis, și aruncă un ochi spre ecran, la fiecare 3-4 minute, iar atenția se mută imediat de la ce spune profesorul, la ce rulează pe telefon, spun specialiștii.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA