Ce prevede Pactul pentru Europa. Câte partide vor semna duminică documentul

Partidele care vor semna Pactul pentru Europa, inițiativa lansată de cele patru formațiuni care au creat Blocul politic pro-european „Împreună”, își vor asuma să contribuie plenar la obiectivul integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană, să promoveze statul de drept, dar și să condamne războiul de agresiune și a ocupare a teritoriilor unor state suverane și independente. Cel puțin asta prevede textul documentului care urmează să fie semnat, duminică 26 mai de 15 formațiuni politice. Președintele Partidului CUB Igor Munteanu, care face parte din Blocul „Împreună” a declarat pentru ONE TV că documentul care urmează să fie semnat va fi unul istoric pentru țara noastră.

”Să ajute la strângerea rândurilor forțelor pro-europene pentru ca procesul de integrare completă, politică și social economică a Republicii Moldova să fie desăvârșită, să fie dusă până la capăt. Noi încercăm să completăm eforturile singulare altor europeni prin eforturi similar cu acordul de la Snagov, care a creat coeziune politică și internă pentru România pentru ca România să ajungă integrată în spațiul european”, Igor Munteanu, președintele CUB.

Membrii Blocului Împreună, alcătuit din formațiunile CUB, LOC și Partidul Schimbării au invitat la semnarea Pactului pentru Europa toate partidele, cu excepția celor care sunt controlate de fugarul penal Ilan Șor. Membrii PCRM susțin că nu au primit invitația de a semna Pactul pentru Europa.

”Noi pactul nu l-am primit. Noi considerăm că la ziua de azi în condițiile în care se află Republica Moldova această întrebare nu este actuală. Nu este actuală deoarece negocierile ce țin de Republica Moldova încă nu sunt. Noi nu știm ce condiții ne vor pune țările europene”, Diana Caraman, deputat PCRM.

Deputații socialiști susțin că au primit invitația de a semna Pactul pentru Europa, care prevede promovarea agendei agendei europene, însă au refuzat semnarea acestui document.

Astăzi partidul socialiștilor, blocul nostru vede totul alte probleme, problemele interne ale țării, sărăcia, închiderea școlilor, noi vedem colapsul economic. Pentru noi această agendă este una electorală cum doamna Sandu vrea să monipolizeze ideea integrării europene”, Vlad Batrîncea, deputat PSRM.

O altă formațiune care a fost invitată să semneze Pactul pentru Europa și a refuzat este Partidul Nostru. Liderul formațiunii Renato Usatîi a declarat pentru ONE TV că își va anunța poziția sa în zilele următoare față de această inițiativă.

Până acum au parafat 13 partide, printre care se numără Plaforma DA, LOC, Partidul Schimbării, CUB, PAS, MAN, PSDE și PDCM. Ceremonia de semnare a Pactului pentru Europa va avea loc, duminică, 26 mai, la Muzeul Național de Istorie din Chișinău.

Blocul politic „Împreună” a lansat inițiativa semnării Pactului pentru Europa, document strategic similar Pactului de la Snagov, document semnat în 1995 de către partidele care erau atunci în Parlamentul României, prin care acestea și-au asumat public obligația de a susține strategia națională de pregătire a aderării statului român la Uniunea Europeană.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media