Ce prevede noul pachet de ajutor din partea UE pentru Republica Moldova

Pachetul de sprijin oferit de Uniunea Europeană pentru Republica Moldova se ridică la 250 de milioane de euro și face parte dintr-o Strategie pe doi ani pentru Independența Energetică și Reziliența Moldovei. Aceasta are ca scop reducerea dependenței energetice față de Rusia și integrarea completă a Moldovei pe piața energetică a UE. Din această sumă, 100 de milioane de euro vor fi acordate până la jumătatea lunii aprilie 2025. Totodată, UE pune la dispoziție 60 de milioane de euro pentru regiunea transnistreană, cu anumite condiții.

Dorin Recean și Marta Kos au semnat un pachet financiar de ajutor pentru Republica Moldova. Datorită acestui pachet, țara noastră va beneficia de furnizare stabilă de gaz și energie electrică, dar și de stabilitate și previzibilitate a prețurilor.

Pachetul de sprijin din partea Uniunii Europene va fi oferit în trei etape. În prima etapă este vorba de ajutorul de urgență de 30 de milioane de euro, care a fost deja acordat pentru soluționarea crizei energetice în stânga Nistrului. „Este un ajutor umanitar pentru că oamenii efectiv mureau de frig din cauza că Kremlin a închis gazul”, afirmă Dorin Recean. Precizăm că din această valoare, 10 milioane de euro sunt destinate malului drept.

În a doua etapă, UE va oferi, pe termen mediu, 250 de milioane de euro. Acest ajutor va fi destinat pentru mai multe scopuri și anume:

  • vor fi oferite compensații la energie electrică pentru toată populația Republicii Moldova până în decembrie 2025. Fiecare familie va achita primii 110 Kwh din factură la tariful care era înainte de creșterea prețurilor la energie. Acest ajutor va constitui în total 151 de milioane de euro;
  • pe termen mediu, vor fi oferite compensații pentru afaceri de 15 milioane de euro suplimentar la ajutorul prevăzut de Guvern, ce va permite compensarea a 50% din costurile suplimentare la energie pentru sectorul agroalimentar;
  • va fi acoperită, total, creșterea facturilor la energia electrică pentru instituțiile sociale care au fost afectate de scumpire, vorbim aici de grădinițe, școli, spitale, centre sociale. Bugetul pentru această măsură constituie 20 de milioane de euro;
  • 50 de milioane de euro vor fi oferiți pentru finanțarea proiectele de eficiență energetică care se implementează prin programele Satul European, ODA și eco-voucher.

La a treia etapă, vor fi realizate investiții în reziliența și independența energetică a Republicii Moldova. „Este vorba despre un plan de acțiuni pentru următorii 2 ani, care include eficientizarea energetică a clădirilor, creșterea ponderii energiei regenerabile, soluții de stocare a energiei, finalizarea liniilor de interconectare”, explică prim-ministrul. În această ordine de idei, Executivul își propune ca până în 2030, Republica Moldova să aibă cel puțin 30% din producție de energie verde.

60 de milioane de euro adiționali pentru malul stâng

Mai mult, Dorin Recean afirmă că pachetul pentru independență energetică conține și o componentă pentru malul stâng al Nistrului. UE propune alocarea a 60 de milioane de euro pentru acoperirea necesităților energetice ale regiunii transnistrene până la mijlocul lunii aprilie. Datorită acestei componente, va fi acoperit 70% din consumul social, care a fost până la criză.

Totuși, această asistență va fi valabilă cu condiția asumării unor lucruri de către regiunea separatistă și anume:

  • regiunea separatistă va întreprinde acțiuni concrete prin care se vor respecta drepturile omului și libertățile fundamentale în regiune. Acestea trebuie convenite cu Guvernul Republicii Moldova până a fi valorificat ajutorul;
  • tarifele la energie vor fi adaptate la prețurile de piață pentru consumatorii din regiune;
  • companiile mari, care exportă produse, vor trebui să achite prețurile de piață pentru energie;
  • consumatorii industriali, cu consum mare de energie, vor fi excluși din pachetul de sprijin.

„Când falșii prieteni închid gazul, prietenii adevărați europeni deschid brațele și pornesc ajutoarele. Vom continua să lucrăm împreună cu partenerii noștri din Uniunea Europeană ca să asigurăm independența definitivă a întregii țări de șantajul gazului rusesc”, a conchis Dorin Recean.

Amintim că, începând cu 1 ianuarie curent, Gazprom a sistat livrările de gaze naturale în stânga Nistrului. Din acest motiv, regiunea separatistă „s-a trezit” cu o criză energetică.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA