Lansarea negocierilor de aderare a Moldovei la UE este un pas care ne apropie de pace și de o viață mai bună, în special pentru generațiile viitoare. De această părere sunt cei mai mulți cetățeni moldoveni intervievați de ONE TV după Conferința Interguvernamentală de la Luxemburg, în cadrul căreia s-a luat decizia istorică. Deși recunosc că este un proces tehnic îndelungat și complicat, oamenii speră că negocierile vor fi finalizate rapid, astfel încât țara noastră să devină membră a Uniunii Europene până în anul 2030.
”-Cunoașteți că au fost declanșate negocierile de aderare la UE
–Da, da.
– Ce părere aveți despre asta ?
– Este ok, sunt de acord. Hai să zicem pentru generația tânără, viitoare, pentru copii noștri vrem viață mai bună, vrem condiții mai bune și să trăim în liniște și pace.”
”-E minunat că țara noastră a început negocierile. Știu că urmează un proces tehnic, el constă din multe etape.
-Deci v-au declanșat emoții puternice atunci cânt ați aflat.
– Bineînțeles, bineînțeles”.
Unii oameni ne-au spus că salută lansarea negocierilor de aderare a Moldovei la UE pentru că aceasta înseamnă mai multe reforme și mai multe transformări pozitive, care vor fi sprijinite financiar de UE.
”-Ce așteptări aveți de la acest proces de negociere ?
–Să fim și noi civilizați ca în Europa și să fie tot făcut. Ne vor da bani ca să facem. Și disciplină va fi și legile să se îndeplinească și va fit totul bine la noi.”
”Pentru nepoți și strănepoți este foarte bine, dacă s-ar reuși”.
”-Ce credeți despre asta. ?
-Eu am o atitudine bună.
– Ce așteptări aveți ?
– Nu am nicio așteptare. Îmi place țara mea, îmi place aici totul. Dacă oamenii cu adevărat vor în Uniunea Europeană, este decizia lor”.
Unii dintre cei intervievați spun că nici nu s-au așteptat că negocierile de aderare a Moldovei la UE vor fi lansate atât de rapid, având în vedere că țara noastră a depus cerere de aderare abia acum doi ani.
”Un pas foarte progresist, sigur că-l așteptăm, sigur că votăm pentru asta, sigur că pledăm pentru asta. Chiar nu eram sigură că va fi atât de rapid. Ne bucurăm mult.”
”Cred că o oarecare perspectivă există. Odată cu asta ceva se va sfârși, pe de altă parte poate să apară ceva nou, de aceea, cred că e bine.”
” -Ce părere aveți despre negocierile de aderare la UE ?
-Foarte bune.
„-Am putea adera până în 2030 ?
-Poate și mai repede. Ar fi bine. Să nu fie rușii cu nădejdea la Moldova, că o să piardă și n-o să fie. O să fie. Să aderăm odată și pentru totdeauna și să știm că suntem în Europa.”
În același timp, unii cetățeni consideră că trebuie să fim conștienți că procesul de aderare la UE ar putea fi mai îndelungat.
”Cred categoric că este un lucru pozitiv în viața noastră. Sper că așteptările noastre vor fi satisfăcute. Cred că acest proces va fi nu chiar atât de rapid după cum am vrea noi.”
”Negocierile de aderare la Uniunea Europeană cu Republica Moldova au început marți, 25 iunie, la Luxemburg, în cadrul primei conferințe interguvernamentale dintre UE și delegația moldovenească condusă de prim-ministrul Dorin Recean. Cel mai probabil, deja din iulie, va începe procesul pregătitor pentru screening-ul bilateral, în cadrul căruia Moldova va prezenta nivelul de conformitate a legislației sale cu cea europeană. După screening, părțile vor trece la primul bloc de negocieri. În conformitate cu noua metodologie din 2020 a UE , negocierile vor începe cu capitolele 23, care este despre sistemul judiciar și drepturile fundamentale, dar și cu capitolul 24, care se referă la justiție, libertate și securitate. Scopul negocierilor este ca statul candidat să armonizeze pe deplin legislația UE și să asigure respectarea absolută a acesteia la momentul aderării. Procesul de negociere se finalizează numai după ce toate cele 35 de capitolele de negociere vor fi închise”, Cătălin Murzac, jurnalist ONE TV.