Sursa: twitter.com/CharlesMichel

Ce l-a determinat pe Viktor Orban să aprobe pachetul de ajutor pentru Ucraina

​Viktor Orban s-a opus pachetului de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina la reuniunea UE din decembrie. De atunci și până la actualul summit UE a tot transmis că Ungaria nu va ceda la presiunile UE și nu va face niciun compromis. Până la urmă, Orban ,,nu a avut de ales”.

Spre suprinderea tuturor, președintele Consiliului European a anunțat pe 1 februarie că 27 de lideri ai UE au aprobat deja ajutorul financiar pentru Ucraina, inclusiv Orban.

În spațiul public au apărut câteva semne de întrebare. Internauții se întreabă ce a primit Ungaria ca să renunțe să se mai opună.

Una dintre versiuni este că Ungaria este o țară cu destule probleme economice. Acestei țări i s-au deblocat fonduri europene de 10 miliarde de euro înainte de summitul din decembrie, când Orban a acceptat să iasă din sală pentru ca ceilalți lideri UE să poată aproba în unanimitate acceptarea candidaturii Ucrainei la Uniunea Europeană.

Însă, de atunci Uniunea Europeană a pregătit un plan de sabotare a economiei Ungariei în cazul vetoului lui Viktor Orban. Oficialii de la Bruxelles au elaborat o strategie care să ia la țintă în mod explicit slăbiciunile economiei ungare, pericliteze stabilitatea forintului și ducă la prăbușirea încrederii investitorilor cu scopul de a afecta „locurile de muncă” și creșterea economică, în cazul în care Orban va folosi în continuare dreptul său de veto pentru a bloca asistența pentru Ucraina.

Cu toate acestea, prim-ministrul ungar a postat pe Facebook un clip video cu imagini de la summitul UE și un mesaj în care acesta își reafirmă poziția: „Ne-am luptat! Maghiarii nu trebuie să dea bani ucrainenilor! Noi nu vom participa la război, nu vom trimite arme, rămânem de partea păcii!”.

Însă, realitatea arată că Uniunea Europeană a avut destule pârghii pentru a convinge prim-ministrul ungar și de a ajuta Ucraina în acest război declanșat de vecinul său.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA