Cazuri de gripă aviară, depistate pe teritoriul țării. ANSP vine cu recomandări pentru populație

Agenția Națională pentru Sănătate Publică anunță despre raportarea unor focare de gripă aviară pe teritoriul țării noastre. În context, specialiștii vin cu o serie de recomandări pentru cetățeni, deși susțin că nu există dovezi că boala poate fi transmisă la oameni prin intermediul alimentelor.

Riscul de răspândire la oameni a acestei tulpini rămâne scăzut, aproape toate cazurile de infecție cu virusul A(H5N1) fiind asociat contactului apropiat cu păsări vii sau moarte infectate, sau cu medii contaminate cu virusul”, se arată într-un comunicat emis de ANSP.

Măsuri care pot reduce riscurile pentru sănătatea publică în urma unor izbucniri de gripă aviară la păsări:

  • Evitați sursele de expunere ori de câte ori este posibil (contactul cu păsările sălbatice, cu păsările de curte care par bolnave, sau sunt moarte; cu suprafețele care par a fi contaminate cu fecale de la păsări sălbatice sau domestice).
  • Spălați-vă cât mai des pe mâini cu apă și săpun, mai ales după contactul cu păsările; în lipsa apei și a săpunului se spală mâinile cu alcool sanitar.
  • Supravegheați copiii, nu-i lăsați să se joace cu păsări moarte sau bolnave.
  • Când preparați hrana, spălați-vă pe mâini înainte, între și după manipularea alimentelor crude și a celor prelucrate termic.
  • Carnea de pasăre, ouăle, trebuie prelucrate termic timp îndelungat la temperatură corespunzătoare, deoarece virusurile gripale sunt distruse prin prelucrare termică la mai mult de 70°C,
  • Evitați contactul dintre păsările sălbatice și păsările de curte vii.
  • Dacă aveți febră după contactul cu păsările, adresați-vă de urgență la medicul de familie.

Potrivit ANSP, simptomele infecției cu virusul A(H5N1) pot fi: febră (adesea febră înaltă > 38°C), stare de rău, tuse, dureri de gât și dureri musculare. Alte simptome timpurii pot include dureri abdominale, dureri toracice și diaree. Infecția cu virusul A(H5N1) la om poate provoca boli grave și are o rată ridicată a mortalității.

Primul caz de infecție cu un virus de gripă aviară înregistrat la om a apărut în Hong Kong în 1997. În ultimii patru ani, la nivel global au fost înregistrate 19 cazuri de gripă aviară la oameni și 5 cazuri de deces (Laos, India, China, Ecuador, Spania, SUA, Vietnam, Cambodia, Chile și Marea Britanie).

 

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media