Cazul suspect de paralizie flască nu s-a confirmat. Analizele au fost efectuate în laboratorul ANSP

Cazul suspect de paralizie flască înregistrat la un copil de 1 an din Capitală nu s-a confirmat. Asta arată rezultatele analizelor de laborator efectuate la Agenția Națională pentru Sănătate Publică.

Cazul a provocat panică în rândul oamenilor, după ce astăzi, la ședința operativă a serviciilor Primăriei Chișinău, șeful adjunct al Direcției Generale de Asistență Medicală și Socială, Vladimir Bolocan, a anunțat că săptămâna trecută un copil în vârstă de un an ar fi ajuns la Institutul Mamei și Copilului, în secția de Neurologie, cu suspiciune de paralizie flască, simptom caracteristic pentru poliomielită, o boală care afectează sistemul nervos central și pentru care nu există un tratament specific.

Potrivit specialiștilor, aceasta este o boală care afectează măduva spinării și poate duce la paralizie sau chiar deces.

Contactat de ONE TV, purtătorul de cuvânt al Institutului Mamei și Copilului din capitală, Maxim Cazacu, a spus că nu a fost înregistrat un astfel de caz pentru examinare sau internare.

Cu toate acestea, am întrebat repetat șeful adjunct al Direcției Generale de Asistență Medicală și Socială la ce instituție din țară ar fi ajuns copilul. Acesta a declarat că, conform informațiilor oferite de responsabilii din cadrul Direcției, micuțul ar fi fost dus la Institutul Mamei și Copilului.

Până în prezent, nu am primit informații despre instituția medicală unde ar fi fost examinat și internat minorul.

Conform specialiștilor epidemiologi, poliomielita este cauzată de un poliovirus de tip ARN. Boala se transmite prin contact direct cu o persoană infectată, dar și prin alimente și apă contaminate. Purtătorii virusului poliomielitic îl pot răspândi timp de câteva săptămâni prin fecale și salivă.

Nu există un tratament specific pentru poliomielită, afirmă medicii, boala poate fi prevenită prin vaccinare. Conform calendarului de vaccinare, imunizarea împotriva poliomielitei se efectuează în cinci doze la vârstele de 2, 4, 6 luni, urmate de revaccinări la vârsta de 2 ani și 7 ani.

CITEȘTE ȘI: Situație alarmantă în Capitală. Autoritățile raportează un caz suspect de paralizie flască

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media