Cât de solicitate sunt corturile de prim ajutor din Capitală în perioada caniculei. Ce zic oamenii și medicii

Moldova fierbe la propriu. Meteorologii au emis, marți, Cod portocaliu de caniculă pentru aproape întreaga țară. Astfel, până la sfârșitul săptămânii, ne așteaptă maxime de până la 39 de grade Celsius. Oamenii sunt îndemnați să evite ieșirile între orele 11 și 18, iar pentru cei care sunt nevoiți să iasă din case, autoritățile au amenajat, în unele orașe din țară, dar și în Capitală, mai multe puncte de prim ajutor și hidratare. Aici, oamenii pot bea apă și pot verifica, în caz de necesitate, tensiunea arterială.

La Cortul de prim ajutor de pe strada Calea Ieșilor din Capitală timp de 4 ore peste o sută de persoane au solicitat apă, iar unii dintre ei au măsurat și tensiunea arterială.

”-Multumesc.

-Al doilea e mare. Urmați pastille?

-Da”.

Nina Cotună spune că a avut de rezolvat mai multe treburi prin oraș și din cauza caniculei a simțit la un moment dat că are nevoie de hidratare.

”-Eu lucrez la Muzeul de Istorie și toată ziua sunt la umbră, dar azi am zi liberă.

-Astăzi când ați ieșit ați simțit soarele mai tare?

-Da,

-Și cum v-ați simțit?

-Iată am ieșit din magazin, am mai fost în parcul Alunelul, am mai stat la havuz, mai merg pe unde sunt copacii”.

Oamenii se plâng în mod special de dureri de cap.

”-Sunteți hipertonică, aveți tensiune?

-Nu, permanent tensiunea e joasă. Vreau să văd dacă e ridicată, uneori simt dureri de cap, azi nu, dar ieri da”.

”-Suport bine căldura, dar spre seară am dureri de cap și sunt obosită, parcă nu fac nimic dar sunt obosită, cred că căldura.

-Acuma ați simțit oboseala aceasta de la soare?

-Da, puțin. Fiindcă la mine tensiunea e joasă, dar uneori se ridică și am vrut să mă asigur dacă e normală sau e ridicată. M-am asigurat că e bine și m-am linistit”

În fiecare cort instalat în Capitală este o trusă medicală, iar lucrătorii medicali pot să asigure primul ajutor până la sosirea ambulanței în caz de necesitate.

”În primul rând aparatul de măsurat tensiunea, termometru că de la insolație poate să aibă febră și amoniac în caz de leșin”, Nadejda Donțu asistentă medicală, SCM ”Sfântul Arhanghel Mihail”

”La moment aveți tensiune mărită 180/100, vă dau un captopril și îl țineți sub limbă”

În Capitală, corturile de prim- ajutor funcționează între ora 11 și ora 18.00.

”-Ce cantitate aveți de apă?

”-Iată aceasta e a doua butelie, și deja se finalizează, până la orele șase vom mai avea nevoie, deja am solicitat, sperăm să ne aducă în timpul apropiat să avem, că lumea se adresează și suntem bucuroși să acordăm ajutor careva servicii”, Violeta Evtodienco, reprezentant din cadrul primăriei.

Potrivit meteorologilor, începând cu 10 iulie intră în vigoare codul portocaliu de caniculă în aproape întreaga țară.

”Ne așteptăm pe partea de nord ne așteptăm ca temperatura să oscileze între 33-35 de grade, iar în partea cu cod portocaliu ne așteptăm să fie 36-39 grade Celsius. Acest cod va fi valabil până pe data de șaisprezece. În Chișinău intră în categoria de cod portocaliu, ne așteptăm să fie între 36-38 de grade Celsius”, Ghenadie Roșca, șef direcție prognoze meteo.

Specialiștii în sănătate afirmă că canicula poate afecta și oamenii sănătoși, dar cei mai vulnerabili sunt copiii, vârstnicii, gravidele și pacienții cu boli cardiovasculare. Medicii recomandă un consum sporit de apă și evitarea expunerii directe la căldură. De asemenea, medicii recomandă evitarea consumului de alimente cu conținut sporit de grăsimi, în special de origine animală, și a băuturilor alcoolice, deoarece acestea pot duce la deshidratarea intensă a organismului.
De la începutul verii au fost înregistrate 22 de cazuri de insolații dintre care 5 cazuri la copii.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA