Care este principala cauză de dizabilitate și deces în Moldova? Specialiștii vin cu răspunsuri și recomandări pentru reducerea riscurilor 

Bolile netransmisibile (BNT) – cardiovasculare, accidentele vasculare cerebrale, cancerul, bolile respiratorii cronice, diabetul, bolile digestive, afecțiunile neurologice – sunt principala cauză de dizabilitate și deces la nivel mondial, dar și în Republica Moldova.

În țara noastră, anual, nouă decese din zece (89%) sunt provocate de BNT, precizează Agenția Națională pentru Sănătate Publică.

Potrivit datelor statistice, în anul 2022, cele mai multe decese au fost provocate de bolile aparatului circulator (56,7 %), cancer (15,7%), bolile cronice ale aparatului digestiv (7,4%), bolile cronice ale aparatului respirator (4,3%), diabetul zaharat (1,2%).

Vestea bună e că practic 80% dintre BNT pot fi prevenite, fiind determinate de cinci factori de risc modificabili, precum: consumul de alcool, consumul de tutun, alimentația nesănătoasă, inactivitatea fizică și poluarea aerului.

Spre regret, Republica Moldova face parte din lista țărilor cu venituri mici și medii, în care peste 85% dintre decesele premature sunt cauzate de BNT.

Potrivit specialiștilor ANSP, situația ar putea fi remediată prin adoptarea unui regim sănătos de viață, printre intervenții precum:

  • reducerea consumului de sare, zahăr și grăsimi trans;
  • creșterea consumului de legume și fructe;
  • renunțarea la consumul oricărui tip de produse din tutun;
  • reducerea consumului de alcool; practicarea regulată a activității fizice și îmbunătățirea calității aerului.

În aceeași ordine de idei, întru fortificarea politicilor de sănătate publică în domeniul prevenirii şi controlului, prin Hotărâre de Guvern a fost aprobat Programul național de prevenire și control al bolilor netransmisibile prioritare în Republica Moldova, pentru anii 2023-2027 ce abordează bolile netransmisibile ca o problemă de prioritate majoră și stabilește liniile directoare pentru reducerea poverii acestora prin abordarea holistică și trans-sectorială a determinanților sănătății.

Acțiunile Programului continuă eforturile statului de a realiza până în anul 2025 cele nouă obiective voluntare ale Organizației Națiunilor Unite și ale Organizației Mondiale a Sănătății pe componenta controlului BNT, care urmăresc reducerea cu o treime, până în anul 2030, a ratei de mortalitate prematură cauzată de BNT.

Precum comunică ANSP, în Republica Moldova a fost lansat proiectul moldo-elvețian „Viață sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile”, finanțat de Biroul de cooperare al Elveției, datorită căruia în 7 raioane și 14 sate sunt organizate acțiuni de mobilizare comunitară, ce includ: lecții publice, măsurarea tensiunii arteriale și a nivelului de glicemie, festivaluri gastronomice, competiții sportive.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media