Bunuri pentru uz personal și cantitatea admisibilă la trecerea frontierei. Serviciul Vamal vine cu explicații

Serviciul Vamal amintește care bunuri sunt considerate pentru uz personal, ce bunuri pot fi transportate fără achitarea drepturilor de import, care sunt cantitățile permise pentru transportarea produselor alimentare, dar și ce bunuri sunt interzise pentru transportare peste frontiera vamală.

Natalia Bordea, inspector principal al Direcției organizarea controlului vamal și facilitarea comerțului, a răspuns la întrebările pe care și le adresează, de regulă, călătorii.

Care sunt responsabilitățile organului vamal într-un post vamal de frontieră?

Atribuțiile organului vamal atât în posturile vamale de frontieră, dar și la general, este controlul vamal al mărfurilor, al mijloacelor de transport, vămuirea acestora, precum și perceperea obligațiilor vamale dreptului de import sau de export

În cazul în care persoana transportă bunuri ce urmează să facă?

Când o persoană intenționează să traverseze frontiera de stat cu anumite bunuri, trebuie să se documenteze referitor la regulile de traversare. Persoana fizică este obligată să staționeze în locurile autorizate de organul vamal, să intre și să plece doar cu permisiunea organului vamal, să prezinte bunurile pe care le are asupra sa pentru controlul vamal, să prezinte documentele necesare în cazul în care sunt solicitate de către organul vamal sau să răspundă la solicitările funcționarului vamal.

Care bunuri sunt considerate pentru uz personal?

Conform cadrului legal existent, bunurile de uz personal sunt considerate cele pe care persoana le are asupra sa la momentul traversării frontierei vamale, în bagajele personale și sunt destinate consumului personal pe durata călătoriei.

În ce valoare pot introduse bunurile pentru a nu fi achitate drepturile de import?

La momentul introducerii bunurilor pe teritoriul Republicii Moldova de către persoane fizice acestea beneficiază de o scutire de la achitarea dreptului de import pentru bunurile în valoare de până la 300 de euro, dacă bunurile sunt introduse pe cale terestră, sau în valoare de până la 430 de euro pentru bunurile introduse pe cale aeriană cu condiția ca aceste bunuri să nu fie destinate activității comerciale sau de producție.

Ce bunuri pot fi transportate fără achitarea dreptului de import?

Legislația în vigoare prevede o listă a bunurilor care pot fi transportate peste frontiera vamală fără achitarea dreptului de import. este o listă de 18 poziții Pentru fiecare poziție este indicată cantitatea admisă.  Spre exemplu: Telefoane mobile – 2 unități, ceasuri – 3 unități, laptop – 1 unitate, bere – 5 litri, vin -2 litri ș.a.

În cazul produselor alimentare o mare atenție, călătorul trebuie să se documenteze asupra regulilor de introducere a acestora pe teritoriul altei țări. pe teritoriul Republicii Moldova este admis limita de până la 2 kg în cazul produselor alimentare destinate consumului personal.

Ce bunuri sunt interzise de a fi transportate peste frontiera vamală?

Se interzice persoanelor fizice de a introduce pe teritoriul țării  atât produse alimentare, cât și medicamente destinate activității comerciale sau de producție, precum și materiale destinate producției medicamentelor sau mărfurile prohibite prevăzute de legislație, precum arme, muniții, substanțe psihotrope.

Pentru mai multe informații privind condițiile de introducere sau scoatere a bunurilor din/în Republica Moldova, persoanele interesate sunt îndemnate să acceseze pagina web a Serviciului Vamal sau pot apela la Centrul Unic de apel al Serviciului Vamal, 373 (22) 78 88 88.

 

 

 

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA