VIDEO Candidații admiși preliminar la studii în universități trebuie să depună dosarele în original

Forfotă mare la universitățile din Moldova, după ce instituțiile de învățământ superior au publicat rezultatele preliminare de admitere online la studiile de licență și masterat. Începând de marți, 6 august, candidații au la dispoziție trei zile pentru a prezenta dosarul în original.

Aceștia spun că au mari emoții până la anunțarea rezultatelor finale, mai ales că procesul de admitere online le-a dat mari bătăi de cap. Responsabilii din cadrul comisiilor de admitere susțin că în acest au recepționat mai multe dosare decât în anii precedenți.

Carmen Beju din raionul Cahul se numără printre candidații care a promovat concursul de admitere online la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Chișinău. Ea a aplicat la trei facultăți diferite și a reușit să fie înscrisă la studii finanțate din buget la Facultatea Medicină Generală. Tânăra susține că procesul de admitere online a fost dificil.

„Nu puteam să mă loghez pe platformă, dar într-un final am rezolvat. Am cerut suport de la Ministerul Educației și dumnealor m-au ghidat și m-au ajutat să mă conectez. De exemplu, eu aș fi preferat să vin să depun fizic actele, deoarece eram să fiu mai sigură că totul o să degurgă mai bine”, afirmă Carmen Beju, candidată la USMF.

Mihail Pulbere vrea să devină stomatolog. Așa cum nu a fost înscris la studii cu finanțare bugetară, tânărul spune că este dispusă să achite contractul de studii, care se ridică la 55 de mii de lei anual, pentru a-și îndeplini visul din copilărie.

Din copilărie îmi place profesia asta și doresc să devin un profesionist.
– Ați depus acctele online?
– Da, online. Procesul a fost oleacă greu deoarece site-ul lucra greu, dar am putut să depun documentele”.

„Anul acesta numărul celor care și-au manifestat intenția de a studia la Universitate de Stat de Medicină si Farmacie „Nicolae Testemițanu” este cel mai mare din ultimii 10 ani. Și în acest an, cea mai mare concurență este la facultatea de Stomatologie, unde raportul este de 50 de candidați pe un loc la studii finanțate de stat”, relatează Irina Ciobor, jurnalistă ONE TV.

La stomatologie sunt oferite 10 locuri bugetare și ne propunem să fie admiși 180 de candidați. Asta se va vedea câți vor aduce actele în original, în concursul final deja. Sunt 500 de locuri bugetare oferite pentru medicină, oferite pentru programele de studii”, a comunicat Gheorghe Harea, secretar responsabil din cadrul Comisiei de admitere, USMF.

Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” a majorat în acest an numărul de locuri la studii prin contract de la 600 la 800. În acest an, mai mulți tineri din diasporă și-au manifestat interesul de studia medicina la Chișinău.

„Avem anul acesta candidați care au plecat din Irlanda, din Statele Unite, din Canada, din Portugalia, din Arabia Saudită, Iordania și unii din ei mai puțin vorbesc limba română ca să poată să-ți facă studiile. Și atunci ei solicită limba engleză”.

S-a format coadă și la Universiatea de Stat din Moldova în prima zi în care candidații la studii au putut să depună dosarele în original. Unii dintre ei susțin că au ales să învețe la USM deoarece au încredere în calitatea studiilor din această instituție.

Facultatea de Drept. Doresc să devin un specialist în acest domeniu de foarte mult timp și muncesc foarte mult pentru a-mi îndeplini visul. – De ce ați ales Universitatea de Stat?
– După părerea mea este una dintre cele mai bune universități din Moldova. Nici nu am avut alte alegeri dacă sincer”.

„Am aplicat doar la Facultatea de Litere. Traducere și interpretare. Limba engleză și germana o să învăț”.

Și La USM a fost depuse mai multe dosare de admitere în acest an.

„În premieră, am realizat o admitere altfel.  Am prelucrat circa 6 mii de dosare. Cu o ușoară creștere în comparație cu anii precedenți. Și suntem la etapa rezultatelor intermediare. Nu putem să vorbim de niște rezultate finale. Acum este perioada când candidații iau decizii, în care instituție să-și facă studiile”, explică Otilia Dandara, prim-prorector Universitatea de Stat din Moldova.

Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, în acest an au fost oferite peste 8 600 de locuri la studii cu finanțare bugetară pentru licență, master, rezidențiat și secundariat clinic în universitățile din Moldova. Din numărul total de locuri achitate din bugetul de stat, peste 2100 sunt acordate domeniului științe ale educație. Sesiunea suplimentară de depunere a dosarelor la concursul de admitere va avea loc în perioada 10-14 august.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA