Candidat comun, idee incertă. Noi detalii despre întâlnirea dintre Dodon și reprezentanții mai multor partide politice

Noi detalii despre întâlnirea organizată săptămâna trecută între liderul PSRM, Igor Dodon, cu reprezentanții mai multor partide politice cu scopul de a identifica un candidat unic pentru alegerile prezidențile.

Unii participanți la întrunire afirmă că în spatele acestor discuții sunt interese politice, iar ideea unui cadidat unic este una eșuată.

La rândul său, liderul Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei, Ion Chicu, a declatat că partidul pe care îl conduce nu va susține inițiativa lansată de PSRM.


„Eu nu știam cine va fi acolo, că dacă știam cine va fi poate nu era să merg. Ideea era să discutăm dacă este posibil opțiunea unui candidat comun. Deși, eu din start am spus că nu-i posibil asemenea opțiune pentru că nu-i timp și un eventual candidat neutru nu are nicio șansă s-o bată pe Maia Sandu la alegeri. Deci poziția noastră asta a fost. Nu alege nimeni niciun candidat comun pentru că nu este rațional din punct de vedere al șanselor de a participa la alegeri. Noi am luat decizia că PCDM va avea candidatul său la aceste alegeri. În rest sunt speculații de-a crește retingul cuiva.
– Ați decis cine va fi acest candidat?
Nu, aceasta urmează să se decidă la consiliul politic pe 22 iulie”, afirmă Ion Chicu, liderul PDCM.

Fostul judecător la CEDO, Stanislav Pavlovschi, a fost unul dintre observatorii invitați la întâlnire.

„Erau patru observatori și eu am fost unul din observatori. Cum trebuie să fie acest candidat comun, este greu de spus. Personal nu cred în această ipoteză, nu cred că o să se reușească să fie indentificat un candidat comun. Oricât de bun ar fi acest candidat, există diferite interese politice. În spatele fiecărui candidat, cu excepția celor independenți, stă partidul său. Și participarea în alegeri este o formă de promovare a intereselor de partid. Și, prin urmare, nu cred că cineva va renunța la această posibilitate șă-și promoveze partidul”, a spus Pavlovschi.

Am încercat în repetate rânduri să luăm legătura cu fostul premier și cu președintele PLDM, Vlad Filat, care a fost și el prezent la întâlnirea organizată cu partidele de opoziție, însă acesta nu ne-a răspuns la telefon.

La masa negocierilor au fost și reprezentanții Partidului MAN, iar edilul Capitalei, Ion Ceban, care este și președintele MAN, susține că aceștia participă la toate rundele de consultări atât cu partidele de dreapta, cât și cu cele de stânga.

„Au fost consultări formale, noi participăm absolut la toate formatele existente de consultări. Fie că sunt invitați din partea dreaptă sau stânga, centru. Cu fiecare discutăm. Se va discuta în viitorul apropiat în cadrul organelor colegiale ale partidului, după care vom reveni cu detalii”, spune Ion Ceban.

Deputatul PAS Radu Marian a criticat dur întruinirea. Acesta a scris pe Facebook:

„Adunarea corupților și trădătorilor – Dodon, Chicu, Filat, reprezentanții lui Platon și Plahotniuc, Șor, s-au unit și au decis că dușmanul lor comun e Maia Sandu și PAS.  Președinta, care alături de guvernare, a făcut din Moldova o țară respectată în lumea întreagă, a deschis negocierile de aderare cu UE, a depășit crizele externe fără precedent abătute asupra noastră, a investit în infrastructură mult mai mult decât alte guvernări etc. Acesta este dușmanul lor comun. Ei nu luptă cu corupția, cu Kremlinul (care vrea să distrugă democrația și țara). Ei luptă cu propria lor țară. Alegerea oamenilor pe 20 octombrie este una foarte clară – ei vor avea de ales între un viitor european al Republicii Moldova și această adunătură de corupți trădători” a scris deputatul PAS.

După întâlnirea cu reprezentanți ai 6 partide, liderul PSRM, Igor Dodon, a făcut apel la partidele de opoziție să adopte o decizie finală până la sfârșitul lunii mai. Dodon a mai subliniat că este pregătit să susțină un candidat unic la alegerile prezidențiale, doar cu o singură condiție: Să nu fie liderul unui partid politic sau să aibă apartenență politică.

Până în prezent, au anunțat că vor candida pentru funcția de președinte actualul șef de stat Maia Sandu, fostul ministru al Afacerilor Externe, Tudor Ulianovschi, președintele formațiunii politice „Partidul Nostru”, Renato Usatîi și fostul președinte al Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media